Besöksprogrammet blev startskottet för Sara och Isabelles livslånga vänskap och poddpartnerskap 

Studenten Isabelle var en del av DIS besöksprogram för tre år sedan och har fortfarande kontakt med sin värdmamma Sara genom att de tillsammans startade en podcast. I podden ”Livet på lätt svenska” sprider de kunskap om Sverige och det svenska språket. DIS har åkt ut för att träffa Sara och Isabelle för att få deras bild av hur besöksprogrammet kan skapa långvariga relationer.

Sara kom i kontakt med DIS genom att anmäla sig som värdfamilj och sedan dess har hon både haft värdstudenter och besöksstudenter. Hon berättar för vår intervjuare Carolina hur det gick till då hon valde att klicka på annonsen.

Sara: En kompis skrev till mig på Facebook att det behövdes en HBTQ-vänlig familj. Nu tror jag att alla familjer är HBTQ-vänliga, men jag och min flickvän kände att det skulle vara en bra sak att göra. Så då läste jag på en annons där det stod: vill du bli besöksfamilj åt en amerikansk utbytesstudent? Och så frågade jag Annie som sa ja och så började det. Sedan dess har vi haft flera som har bott med oss och vi har varit värdfamilj åt fyra DIS studenter

Att vara värdfamilj och besöksfamilj kan se väldigt olika ut, som besöksfamilj träffar man kanske studenten några enstaka gånger medan som värdfamilj blir kontakten mycket mer konstant. Sara berättar om sina erfarenheter med att ha varit både och.

Sara: Vi har ju fått massa amerikanska barn helt enkelt, vi har fem barn i USA. Jag är väldigt ung mor kan man säga, de blir lite som ens familj. Jag har varit i mycket internationella miljöer och det har blivit som att resa fast utan själva resan. Kul för en som gillar att vara hemma men ändå få lite kulturellt utbyte.

Sara och Isabelle matchades delvis tillsammans för att de båda äter vegansk och vegetarisk mat. Det visade sig att de hade väldigt mycket mer gemensamt än bara kosthållningen. Sara berättar hur de klickade från första början och att de båda är kreativa och roliga personer. Podden som Sara och Isabelle startade tillsammans började först som ett sätt för Isabelle att träna på sin svenska.

Isabelle: Vi pratade mest på engelska i början eftersom jag inte kunde så mycket svenska. Vi började prata lite mer svenska och då frågade jag om ord och hur man skulle säga saker till en svensk. Då sa [Sara] att vi kanske kan spela in våra samtal som vi har om språk eftersom det finns en brist på lätt svenska men också intressant och roligt material ute i världen. Så vi började, men jag tänkte aldrig att det skulle bli större än typ 10 personer.

Sara jobbade tidigare som SFI (svenska för invandrare) lärare och saknar att lära ut svenska. Att ha utbytesstudenterna hos sig gör att hon får utlopp för det som förut tog stor plats i hennes yrkesliv. Idag är hon författare och håller på mycket med media, hon har haft en podd innan tillsammans med en annan författare.

Så att podda var någonting som kändes naturligt för Sara då hon och Isabelle satte sig bakom mickarna. ”Vi kan rekommendera alla att kombinera privata relationer med arbete, det är toppen” Säger Sara skämtsamt, Isabelle instämmer.

I podden samtalar Isabelle och Sara om allt möjligt, inspirationen kommer ur deras vardag.

Sara: Isabelle frågar hela tiden om svenska och om hon inte frågar så tvångsinformerar jag henne. Har du hört det här uttrycket? Hörde du vad jag sa nu? Och så skriver vi upp att vi kan prata om det i podden. Det är väldigt mycket att vi pratar om svenska språket, svenska uttryck, men också bara vad vi gör. Den heter ju livet lätt på svenska.

Isabelle: Och vi tänker också på våra frågor från våra lyssnare. Just eftersom det finns många frågor varje vecka och vi försöker svara på så många som möjligt.

Carolina: Vad för slags frågor får ni?

Sara: Det har varit mycket lyssnarengagemang från början och några frågor kommer kanske från SFI-grupper som använder podden på lektionerna. Men jättemånga frågor kommer från folk som studerar svenska på egen hand och kanske inte är i Sverige men försöker hitta något att lyssna på. Det har varit alla möjliga frågor, från relationsfrågor som: min pojkvän vill gifta sig med mig men vi har inte träffats på länge, vad ska jag göra? Till språkfrågor, hur man ska använda ordet ”får” var det en som frågade i det senaste avsnittet.

Isabelle: Och kulturella frågor också. Vad gör man om man har en svensk vän och kommer till deras hus? Hur funkar det att göra vänner här?

Sara: Få vänner.

Isabelle: Här? Göra vänner är det ju.

Sara: Man kan inte göra vänner på svenska, man kan få vänner. Man kan skaffa vänner.

Isabelle: Ja, ja.

Isabelle tycker om frågorna de får om känslor då hon själv känner igen sig under svenskakurserna med DIS, där det diskuterades kring språk men även hur det känns att vara i en annan kultur. Isabelles bästa tips för att lära sig svenska är såklart att träffa en jättebra lärare, mamma och vän i en person. Men hon tipsar också om att öva så mycket som möjligt. Öva genom att läsa och lyssna på poddar till exempel, och låta det få ta sin tid. Sara fyller i att det också är viktigt att vara så nyfiken som Isabelle är, man måste ställa frågor om man vill lära sig ett nytt språk.

Att vara besöksfamilj med DIS blev startskottet för Isabelle och Saras framgångssaga genom den svenska grammatikens värld. Sara ger sina bästa råd till den som vill bli besöksfamilj men fortfarande är lite osäker.

Sara: Det är inte betungande att göra det. Det är inte att man ska träffa någon varje dag och DIS matchar även ens intressen så man kommer inte matchas med en student man inte har något gemensamt med. Det är ett jätteenkelt sätt att få kontakt med någon och att vara till nytta. Det som DIS gör väldigt bra är att underlätta relationerna. Så om det är något problem behöver man inte reda ut det med studenten utan då ringer man till DIS som kan ta ett samtal med studenten.

Isabelle fyller i med sitt råd för de som sökt till DIS och funderar på att ha en besöksfamilj ”Gör det, hundra procent. Det finns ingenting att förlora, man kan bara vinna.”

Anmäl dig till besöks– eller värdfamilj! Om du vill ta del av podcasten finns den att lyssna på här.

Lämna ett svar