Förslag på maträtter som din DIS-student tycker är spännande

Vad ska vi äta till middag idag?

Något av det roligaste och kanske mest intressanta med att komma till ett nytt land är att pröva den lokala maten. I Italien äter man pasta, i Spanien äter man tapas och i Japan sushi. Men vad äter man i Sverige? Det är många DIS-studenter nyfikna på att ta reda på. Och på samma gång är det kul för värd- och besöksfamiljer att bjuda på något studenterna aldrig smakat förut. Kom ihåg att du inte behöver stå i köket i flera timmar, bjud in studenten att hjälpa till eller köp färdigt! Här får du fem förslag på vad du kan bjuda din student på:

1. Kött och potatis – det klassiskt svenska

Kött, potatis och brunsås är en klassiker, som alltid uppskattas av våra studenter. Det är typiskt mat för oss i Skandinavien, och bjuder in till ett samtal om både likheter och skillnader mellan våra matkulturer.

Tre exempel på rätter:

 • Fläsk med löksås
 • Kåldolmar
 • Sjömansbiffar

Köttet kan såklart bytas ut med med vegetariska alternativ, som vi har ett brett och varierat utbud av i Sverige. Har du till exempel smakat halloumiburgare?

husmanskost.jpg

2. Typical Swedish

Många studenter har en bild av vad de upplever som ”svenskt” och tycker det är väldigt roligt att få pröva just sådant de hört om innan de anlände till Sverige. Att bjuda på kanelbullar är ett säkert kort för att vinna studentens kärlek.

Tre exempel :

 • Kanelbullar
 • Köttbullar
 • Sill

Visste du att godiset Swedish Fish är väldigt populärt i USA? Det tillverkas av Malaco och påminner mycket om de populära svenska pastellfiskarna.

fa16_reed-homestay-3.jpg

3. Det oväntade svenska

Vi som bor i Sverige tycker kanske att grillning och tacos är något av det svenskaste som finns, men det är inte alltid studenterna medvetna om. Varför inte ha en typisk ”fredagsmys”- kväll med tacos och lösviktsgodis?

Fyra exempel:

 • Grillning
 • Spagetti med köttfärssås
 • Tacos
 • Marängsviss

barbeque

4. Familjefavoriterna – både era och studentens

Varje familj har sina egna specialiteter, och varför inte passa på att bjuda in studenterna till matlagningen? Här kan man även passa på att fråga studenten om denne har en favoriträtt från ”back home” som hen gärna vill bjuda er på?

Alex och Ann lagar mat

5. Utmana din student

I Skandinavien är vi förtjusta i många saker omvärlden inte förstår. Varför inte utmana studenten lite kärleksfullt? Många värdfamiljer som bjuder sina studenter på lakrits får en riktigt rolig stund ihop när hen blir högröd i ansiktet. Ett bra sätt att bryta isen!

Fyra exempel:

 • Saltlakrits
 • Surströmming
 • Kaviar
 • Leverpastej

FA16_RachelFreiHomestay_EmilyWuetcher (3)

Smaklig måltid!


Att öppna sitt hem för en ung student är en fantastisk möjlighet att lära sig om nya kulturer. Våra värdfamiljer och studenter blir ofta nära vänner, och för några familjer innebär värdskapet att man får en ny familjemedlem.

Intresserad? Läs mer om att vara värdfamilj med DIS på vår hemsida www.dissthlm.se


 

Lämna ett svar