Fredagsmys och lördagsgodis

För DIS-studenterna kan vanliga svenska företeelser vara väldigt exotiska och spännande. Fredagsmys och lördagsgodis hör till de mest uppskattade traditionerna bland dem som bor hos värdfamiljer, och DIS-bloggaren Kayla planerar redan att införa fredagsmys när hon kommer hem till USA.

Kayla med sin värdfamilj hösten 2022.

Fredagsmys, cozy Friday evenings, is the tradition of eating comfort food and relaxing at the end of the week. My host family usually gets takeout – this week was pizza! After dinner, we usually play a game or watch a movie or something on TV while eating chips – another very important part of fredagsmys. This is quickly becoming one of my favorite Swedish traditions and I intend to bring it back to the US with me!

Kayla läser kursen Swedish Language & Culture på DIS och en lektion handlade om lördagsgodis. Läraren Djina hade tagit med olika slags populärt svenskt godis som klassen skulle få smaka. Det mest exotiska på menyn var saltlakrits, och reaktionerna var minst sagt blandade. Kayla hade dock den fördelen att hon redan smakat saltlakrits tillsammans med sin värdfamilj, så hon var förberedd – och nyfiken på klasskompisarnas reaktioner.

Saltlakrids var inte populärt bland studenterna.

Att bo i värdfamilj innebär att man som student har möjlighet att uppleva klassiska svenska traditioner från ett insider’s perspective. Förutom fredagsmys har Kayla varit med och firat värdsystern Almas födelsedag, och det var väldigt spännande att uppleva ett svenskt födelsedagsfirande. Släkten kom på kalas och Kayla fick möjlighet att öva sin svenska och prata om skillnader mellan Sverige och USA.

Det passar bra att träna på svenskan över en bit födelsedagstårta.

From this party, I learned how to sing the Swedish version of happy birthday, which ends with four “hurra’s”, which legend says was originally reserved only for the king. I also tried some traditional Swedish food – Swedish cheese pie and chokoladbullar (chocolate balls). Both were delicious, as was the other food!

Kayla på utflykt med värdfamiljen.

Populära svenska traditioner

Varje familj har sina egna traditioner och för DIS-studenterna som bor hos värdfamiljer är det ett spännande sätt att lära känna både familjen och Sverige. Vi har gjort en lista på några av studenternas mest uppskattade traditioner.

  • Kräftskiva
  • Julbord
  • Födelsedagskalas
  • Skärgårdstur
  • Fredagsmys
  • Lördagsgodis
  • Sportevenemang
  • Luciafirande
Shiloh, som läste vid DIS våren 2022, älskade att gå Hammarbymatcher med sin värdfamilj.

Lär känna en DIS-student

Är du intresserad av att lära känna en av studenterna som värdfamilj eller besöksfamilj? Läs mer och kom på informationskväll på DIS.

>> Bli värd- eller besöksfamilj hos DIS

Lämna ett svar