Bus eller godis?

Halloweenfirande är ett modernt fenomen i Sverige och även om många svenskar nog känner till den i engelsktalande länder så populära högtiden är det långt ifrån alla som själv deltagit i festligheterna. Men visst kan även vi behöva en extra anledning att festa till det under den långa mörka hösten!

Ordet halloween kommer från engelskans [All] hallows eve[ning], ’[alla] döda själars afton’ och infaller alltid 31 oktober i USA. Trots att halloween bara är en dag, kan man såklart använda hela månaden för att riktigt frossa i halloweenmys:

1. Skär en halloweenpumpa

I USA kallar man en det för en jack o’ lantern när man skär ut ett ansikte i en pumpa och sätter ett värmeljus i. En lätt och rolig start på halloweenfirandet! Aktiviteten passar alla åldrar, och din student från USA hjälper säkert gärna till. I USA är det vanligt att man ställer pumpan utanför ytterdörren så att grannarna kan vara med och beundra varandras skapelser.

Så skär du din egna halloweenpumpa:

  • Skär en cirkel på toppen av pumpan och behåll den delen – det blir ditt lock när lyktan är klar.
  • Använd en sked för att ta ut innanmätet som finns i pumpan och välj om du vill kassera innehållet eller spara kärnorna. De blir väldigt goda efter en vända i ugnen med lite salt på. Pumpan ska vara helt tömd på innanmäte för att du lätt och smidigt ska kunna placera ett ljus inuti den.
  • Rita ett ”pumpaansikte” på ena sidan av pumpan med en tuschpenna. Här sätter bara fantasin gränser för hur det ska se ut, men det blir lättare om man håller sig till stora linjer istället för att rita små detaljer.
  • Använd en kniv för att skära ut ansiktet efter strecken du har ritat och tvätta bort tuschrester med exempelvis hushållssprit.
  • Placera ett tänt värmeljus eller två i botten av pumpan och lys upp höstnatten!

2. Klä ut dig! PS. Utklädningskläderna behöver inte vara läskiga

I USA, där det är ytterst populärt att klä ut sig till halloween, ser man massor av tigrar, prinsessor och superhjältar bredvid spökena och häxorna. Alla klär ut sig precis som de har lust, och man ser ofta en härlig blandning av roliga, läskiga och finurliga dräkter.

3. Lyssna på läskig musik

Kom i stämning genom att lyssna på halloweenmusik. Under tiden du skär till din pumpalykta kan du lyssna på dessa klassiker:

4. Pynta ditt hus

Målet är att ”skrämma” dem som bankar på dörren och ropar bus eller godis, eller går trick-or-treat, som det heter i USA. Här pyntar man husen med spindelväv och plastspindlar, samtidigt som spöken och häxor hoppar fram oväntat. Det spelas läskig musik och andra ljud som får dig att fundera på vad som egentligen gömmer sig i mörkret.

5. Se en ruggig film

När du är färdig med din pumpalykta och pyntningen är det dags att hoppa upp i soffan och se en barnvänlig ”skräckfilm” om främmande världar och mörka krafter. Din amerikanska student vill säkert vara med och se någon av filmerna som återfinns på listan nedan, och kanske har studenten någon annan favoritfilm som passar i halloweentider.

se film

Halloween börjar på kvällen den 31 oktober

Efter hand som solen går ner sätter stadens trick-or-treaters i gång jakten på godis. Med en påse eller hink i handen går barnen runt från hus till hus tillsammans med sina föräldrar för att få godis från sina grannar. Ryktet om vilket hus som är bäst pyntat går snabbt, och snart är gatorna fulla med folk! I några hus har familjerna själva klätt ut sig när de öppnar dörren.

En gyllene regel

Tänd lamporna för att signalera till trick-or-treaters att du är hemma och har godis på lager!

I USA har man en tradition som vi kan inspireras av i Sverige: Om du vill vara med i firandet den 31 oktober ska du låta lampan vid ytterdörren vara tänt. Då signalerar du att du är hemma och har godis till de som knackar på. Barnen vet att de ska hålla utkik efter tända lampor och undvika att knacka på om det är släckt.

Godis, godis och åter godis

När barnen knackar på förväntar de sig godis. Håll dig till godis som är inslaget så att det är lätt för barnen att ta för sig.

Vi önskar er alla en riktigt god och (o)hygglig halloween!

Lämna ett svar