5 sätt att lära känna er student bättre

Nu har terminen börjat och ni har tagit emot er nya student. Förhoppningsvis har de första veckorna varit trevliga och ni har börjat lära känna varandra. Men för många kan det vara lite omtumlande att försöka skapa en ny vardag tillsammans så att studenten kan bli en naturlig del av familjen. Därför har vi valt att samla några idéer på aktiviteter och tips på hur ni kan få en bra start på er nya vardag och kan lära känna varandra ännu bättre.

1. Låt studenten bli en del av din familjs vardag

Många av studenterna har valt att bo hos en värdfamilj för att på så sätt få möjlighet att verkligen uppleva hur vardagslivet ser ut hos en svensk familj. Det är därför en bra idé att försöka se till att studenten blir en del av din familjs vardag från början. De vill gärna få en inblick i vardagens alla göromål, så har du möjlighet kan du till exempel ta med studenten till jobbet en dag och berätta mer om hur en svensk arbetsplats fungerar. Om du har barn skulle studenten kanske kunna följa med till dagis eller skola, som i Sverige ofta ser väldigt annorlunda ut än i USA. När studenten blir mer bekant med vardagslivet är det lättare att bilda sig en uppfattning om hur livet i Sverige kan se ut. De gemensamma upplevelserna kan samtidigt bidra till samtalsämnen kring middagsbordet.

fika med värdfamilj

2. Gå på upptäcktsfärd i närområdet

För många av studenterna blir centrala Stockholm en utgångspunkt under deras vistelse i Sverige eftersom att det är här de går i skolan och många av deras vänner bor. För att visa att Sverige har mer att bjuda på kan det vara en bra idé att tillsammans med studenten utforska området ni bor i. Kanske bor du i Sollentuna, Östermalm eller på Lidingö, i ett villaområde eller i en lägenhet. Ta med studenten på en promenad i området och berätta mer om vad det är som gör just din stadsdel till något speciellt. Visa den lokala matbutiken, biblioteket i området eller kanske den löprunda du själv brukar ta. Att känna till sin egen stadsdel lika bra som invånarna i den kan göra att studenten känner sig ännu mer hemma.

uptäckning stockholm

3. Gemensamma måltider kan bli en mötesplats för hela familjen

De gemensamma måltiderna är en viktig del av vardagen i många svenska familjer och många av studenterna har påpekat att för de så utmärker sig kvällsmaten som en särskilt svensk tradition. Många av studenterna uppskattar verkligen att få ta del av just denna vardagsstund då det också är ett tillfälle att lära känna varandra bättre och även ha djupare samtal med varandra.

Du kan också låta studenten hjälpa till i köket; många av studenterna dukar en gång per vecka upp med traditionsenlig mat hemifrån på deras egen ”matdag” hemma hos sin svenska familj. På så vis lär ni också känna varandras kulturer genom mat.

mat

4. Presentera studenten för familj och vänner

Som värdfamilj blir studenten en naturlig del av familjen, oavsett om den är stor eller liten. Det kan också vara en bra idé at presentera studenten för släkt och vänner, om studenten själv känner att det hade varit roligt.

vinter i stockholm

5. En gemensam vardag med fasta rutiner

Till vardags är det ofta fullt upp. Du ska antagligen till jobbet, handla och hämta barn och har kanske en del andra praktiska göromål. Samtidigt har studenten fullt upp med skolan, att läsa inför föreläsningarna, träffa vänner och resa runt i Europa. När man har en fartfylld vardag är det viktigt att ta vara på tiden man har tillsammans. Det kan vara en bra idé att komma överens om rutiner som kan bli en del av er vardag tillsammans. Det kan vara brädspelskvällar, titta på en TV-serie ihop, planera utflykter eller söndagsfika. Det är upp till er!

tilsammans

Vi önskar er en trevlig tid tillsammans!


Är du intresserad av att bli värdfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara värdfamilj med DIS

Lämna ett svar