Fyra fantastiska månader i Täby: Lina och Morenike’s perspektiv

Lina och Lars har haft nöjet att vara värdar till DIS- studenten Morenike, som har delat med sig av både amerikansk och nigeriansk kultur till familjen. Om en månad är höstterminen slut – och vi känner på oss att det blir tufft att säga hejdå! Läs om deras upplevelse tillsammans:

FA18 STO Homestay Photoshoot with Morenike_permission to use (6)

Selecting a homestay was one of the best decisions I made… I truly believe I was matched so well with my host mom (whom I consider to be my twin, 20 years apart) and her three amazing kids.

DIS: Lina, vad fick er att bestämma er för att vara värdfamilj?
Lina: Jag såg en annons i tidningen för ett år sedan och har sedan dess haft 2 inneboende! Båda gångerna har det varit superutvecklande för mig och familjen, även om mina barn fortfarande är nervösa för att prata engelska.

DIS: Har ni och Morenike delat med er av varandras traditioner? Om ja, vilka?
L: Mo har lagat nigeriansk mat hos oss, supergott! Mo är väldigt bra på att dela med sig av sina traditioner och berättar vad hon gillar och inte gillar, vilket är helt fantasktiskt! Precis som jag tycker att det ska vara. Vi firades Mo’s födelsedag med en blandning av kanelbullar och pecanpaj. Jag tror att jag kanske inte är helt traditionsbunden till det typiskt svenska, även om mina barn gillar hemmalagade köttbullar. Jag tror att genom utbytet vi har, så ger vi och tar och skapar nya traditioner tillsammans. Snart är det Thanksgiving som Mo har planerat och vi ska allihopa äta en typisk amerikansk Thanksgivingmiddag.

DIS: Hur har var varit att få visa Stockholm och era kvarter för Morenike?
L: Vi har varit i stan några gånger, det är alltid lika kul att vara i stan! Men Mo har nog oftast undersökt stan på egen hand. Vi har varit på Gröna Lund och på söder och ätit middag. Första dagen gick vi runt i stan och kollade på knutpunkter och hur Mo skulle ta sig till skolan, vilket var väldigt användbart! Eftersom Mo är väldigt självständig vad gäller att upptäcka så har hon upptäckt staden tillsammans med sina vänner, vilket jag tror hon får ut mer av…att undersöka med jämnåriga!

FA18 STO Homestay Photoshoot with Morenike_permission to use (3)

DIS: Hur har det varit att öppna upp ert hem och bjuda in en student till er familj?
L: Det har gått jättebra! Jag tycker om att ha studenter här hemma, visst det blir en till att ”ta hand” om men, det är också fantasktiskt med en till vuxen att diskutera och dela saker med! Det är roligt, för att Mo är väldigt intresserad och vill vara med och är nyfiken på mig och barnen och allt vad familjeliv heter! Det har varit skönt att hon är så öppen. Det har underlättat mycket!

DIS: Har ni några tips till blivande värdfamiljer?
L: Gör upp regler för alla i familjen. Ge och ta, var öppen och gör förändringar – ha nya sätt att se på saker! Var flexibel men vet dina gränser, förmedla dom på ett bra sätt för att slippa hamna i obehagliga situationer. Var dig själv, ärlig och rak!

FA18 STO Homestay Photoshoot with Morenike_permission to use (10).jpg

DIS: Hi Morenike! You are living with local hosts this semester. Can you tell us about them?
Morenike: My homestay consists of my host mom Lina, her partner Lars, and her three kids. We live in Täby and I’ve had such an amazing experience with them since the first day I arrived in Sweden.

DIS: What is a typical day like for you as a student living in a homestay?
M: I wake up and get ready for classes. Then, I usually grab breakfast with my host mom and siblings, discussing our plans for the day and what we look forward to.

Then, I go to class and have lunch or fika with my friends or professors before I go to my next class. Once my classes are done at DIS, I may go explore some part of Stockholm with my classmates, such as Skansen, shops at T-Centralen, or a local café.

In the evening, I commute back to Täby and join my host family for dinner at home, where we talk about our days and have interesting conversations about Swedish and American culture, politics, science, food, movies, or other topics. After dinner, I usually join the family in playing card games or watching Netflix movies and eating candy on the couch. Once they’re put to bed, I usually chat more with my host mom and work on school projects or homework for the week.

DIS: What activities have you done together?
M: We love to cook and bake together (I would consider this house to be a modern day Willy Wonka’s factory!). We also love to watch movies and shows together, especially on the weekends. We’ll have Cozy Friday, eating Mexican food, baked treats, candy, and watching movies or shows of our choice in the living room.

I also like to attend my host siblings sport practices whenever I can and when the weather is nice we may go for a walk. Sometimes we may go to the local mall and shop for American candy to try, accessories for their house (they’re currently renovating their rooms), or take an impromptu trip to Täby’s biggest candy store (which literally has hundreds of different types of candy). Sometimes, we may also play card or board games as a family before or after dinner.

FA18 STO Homestay Photoshoot with Morenike_permission to use (7).jpg

DIS: How has your homestay experience been meaningful to your study abroad experience as a whole?
M: Selecting a homestay was one of the best decisions I made for my study abroad experience. I truly believe I was matched so well with my host mom (whom I consider to be my twin, 20 years apart) and her three amazing kids.

Arriving from a university where I lived in a residential dorm for the last two years, I knew I wanted the opportunity to have a home environment, where I could simply come home from school, talk about my day with my host family, watch television, share funny stories around the dinner table, and participate in extra activities, such as baking, watching movies, and going to sports practices. I’d also have the opportunity to meet other family members and go to iconic places in Sweden, such as Gröna Lund and IKEA. It has provided me the space to continue to develop my sense of independence (especially in a foreign country) and to reflect on my experience here in Stockholm with my host mom and her children.

I have also been able to grasp a unique perspective on Swedish culture through interactions with my host family, as there’s always a place for me to delve in great conversations at home. My love for my homestay is certainly a huge part of my love for Stockholm itself, and I know that I’ll always have a second family and home to return to in the future.

DIS: Do you have favorite Swedish expressions or traditions? Any that you think you will bring back home with you?
M: Fika is certainly a tradition I will definitely bring back home with me, along with the many great dessert recipes I’ve learned from my host mom Lina. I love the fact that I can simply sit with family members and friends throughout the day and take a break to indulge in our favorite drink and type of food – coffee and desserts. I think it’s a great way to catch up with people.

I will also likely bring back Cozy Fridays and Saturday candies because they’re great ways to bring the family together in a relaxed atmosphere after a long week of work and school. They are part of great bonding moments between my host family and me, and I believe they’ll be great bonding moments with my friends and family back at home.

FA18 STO Homestay Photoshoot with Morenike_permission to use (2).jpg


Är du intresserad av att bli värdfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara värdfamilj med DIS

Lämna ett svar