Snabbkurs: Så firar man Thanksgiving

I USA är Thanksgiving den absolut största högtiden under hösten och det är dessutom ett perfekt tillfälle att ta en paus från vardagsstressen och istället fokusera på kvalitetstid tillsammans med familj och vänner.

Du har säkert sett olika versioner av Thanksgiving på film och TV, men hur firar man Thanksgiving på riktigt? Oroa dig inte, vi kan hjälpa dig på vägen så att du kan fira Thanksgiving med din student i år. Spoiler: Kalkonen ska ätas, inte sättas på huvudet (som vi sett Monica göra i Vänner).

group-of-young-people-enjoying-thanksgving.jpg

Generellt om Thanksgiving

  • När är det Thanksgiving?

Thanksgiving infaller alltid den fjärde torsdagen i november. I år innebär det att Thanksgiving infaller på torsdag den 22 november. Om du ska fira Thanksgiving behöver det dock inte att vara på just den dagen. Thanksgiving är en känsla snarare än en specifik dag, så om lördag passar bättre än torsdag, så fungerar det lika bra.

  • Vem är med och firar?

Thanksgiving är en högtid för alla! Några firar med familj, medan andra firar med vänner och kollegor. Så länge dina gästers sällskap gör dig glad, så är du på rätt väg!

  • Ska värden stå för all matlagning?

Nej, det är definitivt inget krav! Man kan be sina gäster att ta med mat, och göra det till ett knytkalas i stället.

Då var det avklarat. Låt oss dyka ner i detaljerna!

1. Kalkonen är höjdpunkten

Kalkonen är huvudrollsinnehavare på Thanksgivingmenyn. Se därför till att avsätta tillräckligt med tid när du ska tillaga den. En kalkon ska vara i ugnen i flera timmar, men se upp så den inte blir för torr. Det rekommenderas varmt att servera den med mycket sås!

Kalkonen är dock inte det enda som lockar på Thanksgivingbordet…

thanksgiving-food-american-holiday-2.jpg

2. Rätterna som alla älskar

Ugnsbakat sötpotatismos (sweet potato casserole), gröna bönor, potatismos, brysselkål, brunsås och tranbärssås. Tillbehören är en stor del av Thanksgivingmiddagen.

Ska man ha skumgodis på sötpotatisen?  Varje år blir det en livlig diskussion om huruvida skumgodiset ska vara med på middagsbordet eller ej, vilket visar på hur olika Thanksgivingmiddagen kan se ut i olika familjer. Det kan hända att du inte hittar alla ingredienserna till ett recept som din student har tagit med sig, men det gör ingenting. Så länge man gör måltiden till något speciellt tillsammans så kommer alla vara nöjda och glada.

thanksgiving-food-american-holiday-4.jpg

3. Titta på amerikansk fotboll medan ni väntar på maten

Amerikansk fotboll har blivit en lika viktig del av Thanskgiving som middagen. Amerikanerna sätter sig därför för att se dagens match på TV medan dom väntar på att maten ska bli färdig.

Vissa tycker om att själva vara lite aktiva innan det är dags att hugga in i maten. Leta fram en boll och spela utanför en stund eller ta en löprunda innan middagen. Många amerikanska städer har ett ”Turkey Trots” som är ett lopp på 5 km där man får röra lite på sig innan den stora festmåltiden.

get-active-for-thanksgiving-day-1.jpg

4. Spara plats till efterrätten!

Det är en riktig tabbe att äta så mycket att man inte orkar efterrätt! Amerikanerna brukar duka upp med många olika slags ”pies” på Thanksgiving och vi vill gärna slå ett slag för efterrätternas betydelse. Pekannötspaj (Pecan Pie), pumpapaj (Pumpkinpaj) och äpplekaka hör till favoriterna.

pumpkin-1

›› Vill du göra en pumpapaj? Receptet hittar du här

Om du ändå begår nybörjarmisstaget att äta för mycket mat, så är det tillåtet att äta efterrätt till frukost dagen därpå.

5. Dela mig dig av vad du är tacksam för

Thanksgiving är tacksamhetens högtid. Kom därför ihåg att berätta vad du är extra tacksam för och dela detta med dina nära och kära. Så glöm inte att säga tack (även för maten till kocken)!

thanksgiving-holiday-student-and-host.jpeg

6. Se fram emot resterna dagen därpå

Det kommer nästan garanterat att bli mycket mat över. Traditionen tro ska man äta en kalkonmacka nästa dag och det rekommenderas varmt!

cooking-together-with-your-dis-student-thanksgiving-3.jpg

7. Var beredd på att bli mätt (och kanske lite trött)

Thanksgiving är en viktig högtid och du är nu nästan redo. Men det är en sak som vi måste varna om först. Dom stora mängderna mat kan betyda att man blir väldigt mätt. Dessutom sägs det att kalkon innehåller aminosyran tryptofan som kan ge upphov till trötthet. Även om vi inte direkt är experter i ämnet, kan vi berätta att det tydligen är ganska vanligt att man känner för att ta en eftermiddagslur efter maten.

Happy Thanksgiving!


Är du intresserad av att bli värdfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara värdfamilj med DIS

Lämna ett svar