Att utforska nya kulturer: Emma och hennes värdfamilj delar med sig av sina upplevelser

Som DIS-student i Stockholm är att bo värdfamilj en stor del av upplevelsen, och båda parter får utforska svensk kultur på nya sätt. Oavsett om det handlar om att fira födelsedagar eller den dagliga fikapausen.

Läs om nuvarande värdfamiljen Malin och Rickard och deras DIS-student Emma. Emma kommer från Georgia och studerar Forensic Psychology hos oss på DIS Stockholm under höstterminen.

Fika with Emma's Homestay (243).JPG

…there are so many moments I’ve loved so far. I think my birthday was probably the best one. My entire host family (dog included) woke me up with singing and gifts and hugs.

DIS: Malin och Rickard, varför bestämde ni er för att bli värdfamilj till en DIS-student?
Malin & Rickard: Vi ville bli bättre på att prata engelska i familjen. Vi vill att våra barn inte ska känna något hinder att prata engelska, att det ska kännas helt naturligt. När vi hade vår första student tog det ca 2 månader innan vår yngsta dotter som då var 11 år att komma igång att prata engelska. Den här gången pratade hon dag 1 med vår nya student. Det är fantastiskt kul att se denna utveckling.

Vi tycker också att det känns bra att få dela med sig av svensk kultur till en person från en annan kultur och för att se till att en student får ett bra boende och upplevelse under sin tid i Sverige.

DIS: Vad hoppas ni få ut från att vara värdfamilj?
M & R: Bättre förståelse för en annan kultur och bättre engelskkunskaper. En annan orsak till att vi valde att ta emot en student var också att kunna inspirera våra egna döttrar att själva åka iväg och studera utomlands någon gång och kanske bo hos en familj.

Fika with Emma's Homestay (99).JPG

DIS: Har ni fått någon insikt om amerikansk kultur genom att vara värdfamilj?
M & R: Vi har fått förståelse för det amerikanska rättssystemet och det politiska läget i USA.

Vi har också fått en ökad förståelse hur enormt stora kulturella skillnader det är mellan olika delar i USA. Vår första student var från Chicago och nu har vi en student som är från Georgia i South Carolina. Vår student från Georgia är en av få i hennes klass från High school som studerar vidare. Många av hennes gamla klasskompisar är redan gifta och har barn. Vi har sett att vi har haft mycket gemensamt med våra studenter men också en del som skiljer sig åt. På det hela taget så upplever vi att vi är väldigt lika och har många gemensamma grundläggande värderingar samt vår syn på livet och vad som är viktigt!

DIS: Vilka aktiviteter har ni gjort med er student?
M & R: Vår student följer med på mycket av det vi som familj själva gör. Då båda våra döttrar spelar fotboll så har det blivit en hel del fotbollsmatcher även för Emma. Vi gick även på en större fotbollsmatch som Emma hängde med på. Vidare har vi tagit med vår student till vår sommarstuga ute på landet i Stockholms skärgård. Vi har varit på en höstmarknad, gått på bio etc. Vi planerar också att gå på en musikal under november samt så ska vi självklart ta med henne på ett riktigt svenskt traditionsenligt julbord innan hon åker hem.

DIS: Malin och Rickard, har ni några råd till framtida värdfamiljer?
M & R: Ta chansen, ni kommer inte ångra att ha en amerikansk student boende hos er! Utöver familjens språkutveckling och det kulturella erfarenhetsutbytet så är det väldigt kul att komma en annan människa från en helt annan del av världen så nära. En ny vän för livet! Det är också lite intressant att få reflektera lite över sin egen familj och hur vi lever, vilka rutiner och regler som vi har och varför? Man får ett annat perspektiv, vilket vi tycker är utvecklande och lärorikt!

DIS: Emma, why did you decide to do a Homestay?
Emma:
I knew I would feel more comfortable and at home if I were living with a family. I also wanted to experience parts of daily life in Sweden that I couldn’t otherwise. Being in a Homestay gives me an insight into Swedish traditions and culture that I wouldn’t even have thought about before.

DIS: What do you hope to get out of the Homestay experience?
E: I’m hoping to develop my language skills and experience student life, but also be a part of family life. So far, I’ve been successful! I take classes, travel, and go on Field Studies with my peers, but I also get to go to football matches and family birthday parties and choir concerts with my Homestay. It feels like the best of both worlds!

DIS: What is an insight into Swedish culture that you have gained from living in a Homestay?
E: I think what I notice the most about Swedish culture is the emphasis on breaks and relaxing in order to refresh and keep yourself healthy both mentally and physically. Fredagsmys and fika are very important times to relax in Swedish culture even during a stressful week. Coming from a high-pressure school with a heavy workload, it’s refreshing to live with a 12-year-old host sister who constantly reminds me that it isn’t good for your brain to work for too long without a break! Or in her words, “You need to take a chill sometimes.”

Fika with Emma's Homestay (202)

DIS: What is your favorite small moment you’ve shared with your family so far?
E: Oh, there are so many moments I’ve loved so far. I think my birthday was probably the best one. My entire host family (dog included) woke me up with singing and gifts and hugs. They were so intentional about celebrating me and making me feel at home, and it really reminded me of how lucky I am to live with such great, generous people. They are seriously the best.

DIS: What advice do you have for students who are considering living in a homestay?
E: My advice would be to go in with an open mind and remember to be flexible because you are going to have to insert yourself into another family’s routine. There might be things you aren’t used to: Food you’ve never heard of, young kids, communication barriers, etc. It’s all part of the experience and living in a homestay really enriches your time in Sweden!


Är du intresserad av att bli värdfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara värdfamilj med DIS

Lämna ett svar