”Det är viktigt att vara öppen och förberedd på att en ny person med annan kultur får ta plats i ert hem.”

Vi pratade med Susanne, en av våra mest erfarna värdfamiljer som varit med sen starten  hösten 2016. Till våren ska familjen besöka två av sina studenter i USA när de tar examen.

FA16_Reed-Homestay (7)

Hej Susanne! Hur skulle du beskriva din familj?

Hej! Vi är en sportig och matintresserad familj med en son som är utflyttad och en som är hemmavid.

Vilka har ni varit värdfamilj till?

Vi har varit värdfamilj till tre studenter: Reed hösten 2016, Callie våren 2017 och Hannah hösten 2017. Vi har valt att ta en paus till våren då vi har lite projekt hemma som måste göras och dessutom ska  vi göra en långresa för att besöka våra studenter i USA och besöka Callies och Reeds graduation.

Hur kan en dag med er student se ut?  

På vardagar är det fullt upp med jobb, skola och kvällsträningar/aktiviteter, där studenterna har fått möjlighet att delta i våra träningsaktiviteter. Vi äter i princip alltid gemensam middag där roliga och intressanta samtal sker.

Berätta om en utflykt ni varit på med en av studenterna.

Vi red Islandshäst utanför Sigtuna med Callie. Det var en kall vårdag , men helt underbart och det var första gången Callie red någonsin. Hon var så modig och t.o.m galopperade en bit. Efteråt  blev det en gofika på caféet vid slottet, fast vi var svettiga och luktade stall.

FA16_Reed-Homestay (13)

Brukar ni förbereda er på något speciellt sätt innan studenterna anländer?

Vi gör i ordning rummet så det känns välkomnande, tar fram resplan och karta så de hittar till skolan och hem. Framförallt tar vi kontakt innan via mejl och berätta vilka vi är, hur en dag kan se ut samt lite enkla regler. Vi brukar också se till att ha tid med en utflykt till DIS lokaler dagen efter studenterna anländer, så att de åtminstone hunnit prova på att åka dit kommunalt innan de ska ge sig iväg själva när skolan börjar.

Är det något som överraskat er med att vara värdfamilj?

Våra studenter har blivit som en extra son/bror och döttrar/systrar. Hur fort det går att knyta kontakt med studenterna, då de varit så öppna och nyfikna.

Vad hoppas du att era studenter fått ut och vad upplever du att din familj fått ut? 

Vi hoppas och tror att de har fått möjlighet att på ett mer personligt plan känt sig delaktiga i svensk kultur och samhälle. Vi själva har, utöver tre nya familjemedlemmar, fått en större insikt i USA och dess politik ur studenternas perspektiv.

Om man är nyfiken på att bli värdfamilj, vad har du för råd?

Var tydlig med vilka regler ni har, tex mattider och ansvar med städ i eget rum. Det är viktigt att vara öppen och förberedd på att en ny person med annan kultur får ta plats i ert hem.


Är du intresserad av att bli värdfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara värdfamilj med DIS

Lämna ett svar