”Även om alla familjer har olika vinklar på svensk kultur, hoppas jag att hon känner att hon har fått en inblick i ur det är i Sverige.”

Vi har pratat med Maria som var värdfamilj till DIS-studenten Erica våren 2017. Maria bor med sina två söner Eric och Simon i Sollentuna. De beskriver sin familj som glada, nyfikna på andra människor och sportintresserade.

Hej Maria! Hur var första mötet med Erica?

-Jag gav henne en stor kram! Vi hade pratat lite grann på Facetime innan, så det kändes naturligt. Hon var så trött, men höll sig vaken och åt middag med oss första kvällen för att komma i fas tidsmässigt.

Varför ville du vara värdfamilj till en utbytesstudent?

-Av ren nyfikenhet. Vi är väldigt nyfikna som personer, så vi tänkte, varför inte? Det dök upp en annons på Facebook några gånger och jag kände att det var läge för en förändring i vår familj. Jag tycker att man utvecklas i möten med andra, vilket vi alla känner att vi har gjort med Erica.

Förberedde ni er inför att Erica skulle komma?

-Vi såg till att hennes rum var i ordning så att hon skulle känna sig hemmastadd och välkommen. Eftersom man inte vet vilken personlighet eller hur personen som kommer är, kändes det svårt att förbereda sig mer. Vi var mest förväntansfulla och såg fram emot att träffa henne.

Är det något som överraskat er med att vara värdfamilj?

-Att det var så roligt! Erica blev som en familjemedlem väldigt lätt. Hon var väldigt lik oss till sättet och ville umgås med oss. Vår kemi föll sig naturlig på något vis.

Vad hoppas du att er student fått ut?

-Även om alla familjer har olika vinklar på svensk kultur, hoppas jag att hon känner att hon har fått en inblick i ur det är i Sverige. Jag hoppas också att hon känner att hon kom in i familjen och trivdes.

Vad upplever du att din familj fått ut?

-Jag känner att vi utvecklas som personer och lärt oss bättre engelska. Vi har faktiskt blivit mer kulturella och lärt oss mer om Sverige eftersom vi tagit med Erica till olika museum. Till exempel var vi på Vasamuseet. Jag hade inte varit där sen jag var barn, så både hon och jag lärde oss jättemycket!

Om man är nyfiken på att bli värdfamilj, vad har du för råd?

-Go for it!  Mitt råd är att man inte ska ha för höga förväntningar på hur det ska bli innan ni träffats, och att hålla en öppen kommunikation. Det funkade för oss! Uppmana din student att säga vad hon eller han känner i både stort och smått.

P1050516

Lämna ett svar