”Vi har lärt oss jättemycket om hur en yngre människa ser på samhället, ekonomi, kultur, jobb och politik.”

Lena alfven bild

Vi på DIS har pratat med Lena Alfven som var värdfamilj till en utbytesstudent våren 2017. Hej Lena! Hur skulle du beskriva din familj?

Vi är en familj om två vuxna, två katter och många vänner. Vi tycker mycket om friluftsliv och idrott, men också god mat och dryck, kultur i många olika former. Vi tycker om att resa och upptäcka nya miljöer, nya kulturer och lära känna nya människor. Vi tycker det är oerhört berikande att få perspektiv på vårt eget liv genom att resa och lära känna andra människor.

Hur var första mötet med er student?

Jättespännande! Innan vi träffades hade vi skypat en del och visat upp vårt hem, så att studenten skulle känna lite mer trygghet i vad som väntade. När vi träffades på riktigt så kändes som att möta upp med en vän.

Varför ville du vara värdfamilj till en utbytesstudent?

Vi tror på mötet mellan människor. Att det får oss alla att växa och bli bättre som individer men också bättre som små beståndsdelar i en stor värld. Vi tycker också att vi har så mycket att dela med oss av, och att det blir ett sätt att ge tillbaka lite av allt det vi fått möjlighet att uppleva och se i våra liv. Alla möten med människor skapar en förståelse för att vi är lika, oavsett var vi kommer i från och vilken kultur eller religion vi tillhör.lena alven 3

Förberedde ni er inför att studenten skulle komma?

Vi ordnade till vår students rum så att hon skulle känna att det var som att komma ”hem”. Annars var vi rätt öppna inför mötet.

Är det något som överraskat er med att vara värdfamilj?

Ja, att det kändes så positivt och kul att ha en ny medlem i familjen. Det var väldigt positivt att varje kväll under middagen gå igenom dagen som varit och dela upplevelser. Vi har blivit än mer öppna inför livet!

 Vad hoppas du att er student fått ut och vad upplever du att din familj fått ut?

Vi hoppas och tror att vår student fått en inblick i hur vi i Sverige fungerar och tänker. Vi tror också att hon fått uppleva en rätt stor variation av vad Sverige som land kan erbjuda. Och så har hon lärt sig att älska ”fika”. Kanske blir hon en semla- och kanelbulleambassadör i San Fransisco i framtiden.

Vi har lärt oss jättemycket hur en yngre människa ser på samhället, ekonomi, kultur, jobb och politik. Dessutom med ett lite annat perspektiv än vad, troligtvis, en Svensk ungdom skulle ha. Vi har lärt oss mer om oss själva också vilket är jättespännande.

 Om man är nyfiken på att bli värdfamilj, vad har du för råd?

Just go for it! Det finns inget att förlora men massor att vinna. Försök att ha fokus på att detta är en ung människa som du har möjlighet att vara med och påverka till att bli en öppen och tolerant världsmedborgare.

 

En tanke

  1. Lena and Alex were extraordinarily kind and thoughtful. My daughter had caught a virus just before she left for Sweden and as parents we were very worried. Lena and Alex nursed her through it and reassured us. Natalie told us many times how lucky she was tho be with such an extraordinary family. When our other daughter joined her sister in Europe, Natalie said they had to return to Stockholm and meet Lena and Alex when the days were longer.

    Natalie had a fabulous time and I feel like both of our families have gotten bigger. I look forward to Lena and Alex visiting us in San Francisco their next trip to the US.

Lämna ett svar