Vad ska man servera under första måltiden med sin student?

Snart är ankomstdagen för DIS studenter här, och de ser fram emot en första middag med sin nya värdfamilj. Måltiden blir ett startskott på de 4 månader ni ska spendera tillsammans. Men vad ska man egentligen servera? Ska man satsa på något typiskt svenskt som köttbullar eller något mer internationellt som pasta eller hamburgare? Vi har frågat några erfarna värdfamiljer för att ni ska få inspiration, tips och idéer.FA16_Reed-Homestay (4)

Susanne Idensjö, värdfamilj  hösten -16 och våren -17

Vi skickade ett brev innan ankomst till studenten respektive förälder där vi presenterade oss, våra intressen samt hur en dag kunde se ut på en vardag respektive helg. Då vi är mycket intresserade av mat så skrev vi även att vi lagade och bakade en hel del och då främst italienskt, franskt (som de säkert känner till) men också mycket svenskt.När studenten kom så frågade vi om det är något de inte gillar och  bad dem säga till om det är någon smak de inte tycker om. Första kvällen bjöd vi på grillat i augusti och en pastarätt i januari. Enkelt att laga och enkla men goda smaker.

Vi har lagat allt möjligt, till slut försökte jag på skoj hitta något de inte gillade. Vart nästan en tävling, för både Reed och Callie så OMG varje gång det var något nytt. Så blodpudding och smörgåstårta går inte hem. Populärast var våra egna köttbullar, pannkakor och pasta Carbonara.”

15940983_1509116825783159_5625780659978162025_n

Jenny Cato, värdfamilj våren-17

”Vi tänkte att vår student troligen var både jetlaggad och trött, kanske inte ens hungrig, alternativt jättehungrig, så vi valde en flexibel måltid. Vi åt ”plockmat/tapas”, dvs flera olika smårätter, både vegetariska och kött/fisk. Det äter vi ofta själva på helgerna och det är ett bra sätt att inte generera någon som kanske inte vill äta så mycket när man precis anlänt till ett nytt land. Man tar av det man vill ha, väljer själv hur mycket, och det blir inte lika stelt som en traditionell middag. 
Vi visste att vår student var vegetarian, däremot var det lite oklart vilken slags vegetarian hon ville vara (fisk eller inte), så det kan vara bra att klargöra direkt. För oss var det en ’spark i baken’ att äta mer vegetariskt vilket var positivt. Däremot hade vi kanske önskat att studenten själv hade haft lite fler idéer på mat. Det kan också vara bra att prata om direkt i början, vad man förväntar sig av sin student vad gäller förslag på mat och hjälp med matlagning någon gång då och då. ”
NICK Kaffebaren

 Marita Dellcrantz, värdfamilj hösten-16 och våren -17

”Vi bjöd på pasta med såsen på sidan och en sallad. Jag tänkte att pasta äter de flesta. Jag har frågat studenterna om de ville ha något särskilt, men de ville inte ha något speciellt. Den första studenten köpte vi jordnötssmör till, för det saknade hon efter ett tag. Den andra studenten berättade att det verkade som att svenska familjer inte åt så mycket grönsaker men att hon var glad att vi serverade detta. Tror att det kan vara bra att fråga om de gillar grönsaker. Om studenten var hungrig kunde de ta något ur kyl eller frys. Vi har dessutom alltid frukt hemma. Värdfamiljen kommer med tiden märka vad studenten gillar, dvs äter mer av. En del av att bo hos en värdfamilj är att pröva nya rätter. ”

Malin Bernsten, värdfamilj våren- 17

Jag kommer inte ihåg vad vi åt första kvällen. Det var något ”vanligt” typ spaghetti köttfärssås som de flesta gillar. Vi ”ville inte slå på för stort” utan istället ha det som vanligt. Eftersom vi har småbarn, så tror jag det var någon typisk ”barnrätt”… Första kvällen, eller egentligen första tiden betonade vi flera gånger att Hanna skulle känna sig som hemma och att ”ta för sig”. Vi visade runt var saker fanns i skåpen. 

Inför att Hanna skulle komma köpte jag hem lite av varje speciellt gällande frukostmat, dvs både apelsinjuice och äppeljuice, både korv, skinka och ost, både tomat och gurka osv. På så sätt kunde hon välja…  Andra dagen (och under hela vistelsen) fick Hanna följa med och handla. På så sätt kunde hon exempelvis välja ett bröd som hon ville ha. Vi tar med oss matlåda till jobbet. Hanna skulle vara en i vår familj, så samma förhållningsregler skulle gälla för alla. Vi uppmuntrade att hon också tog med sig matlåda… Inför varje vecka frågade jag om hon hade förslag på mat vi skulle äta. Hon kom med något förslag och då blev det tydligt vad hon tyckt om och inte var lika förtjust i..det märktes också eftersom favoriterna slank ner som matlådor.

Vi introducerade även olika typiska maträtter, fast blodpudding var inte någon favorit. Däremot gillades köttbullar samt fläskpannkaka… Vi behövde aldrig säga något om att ”alla hjälper till att laga mat, vi hjälpts åt att duka av” osv. Hanna erbjöds sig själv, så det föll sig naturligt. Vi sa att mat serveras vid 17-tiden ungefär och är du inte hemma, säg gärna till. Kommer du senare, så är det bara att förse sig av det som finns i kylen. (Vi hade i stort sett alltid rester att välja mellan.)  Vårt främsta råd är att ha en öppen dialog, fråga istället för att gissa vad just din utbytesstudent tycker om, saknar osv.

Sedan skulle jag säga att ha samma regler för alla i hushållet. Har ni med er matlåda, uppmuntra även studenten även om det inte ingår i ersättningen från DIS. Är man en i familjen, så är man. Och jag tycker att vi fick uppskattning för denna hållning… Sedan så ska man passa på att vara lite nyfiken och öppen för utbytesstudentens ”matvanor”. Hanna hade koreansk ursprung, så hon hjälpte oss att upptäcka koreansk mat. Vi -jag och min man- beslutade att vi skulle besöka en koreansk restaurang i Sthlm och efteråt har vi varit där flera gånger.”

Smaklig måltid önskar vi på DIS!

Lämna ett svar