”Jag upplever att vi, och speciellt barnen, har fått en större förståelse för amerikansk kultur.” -Maria om att vara besöksfamilj

 

Vi på DIS ställde fem snabba frågor till Maria Olsson, som denna termin är besöksfamilj till två utav DIS studenter, Emma och Julia. Maria bor med sin man och tre barn på Ekerö.

Hej Maria!

Varför blev ni besöksfamilj?

-Vi ville förbättra vår och barnens engelska och bredda vår kulturella kompetens genom att få tid att umgås med studenter från USA. Jag har själv upplevt att det är genom att träffa människor som bor på platsen man besöker som man får en större förståelse för området, så det kändes kul att kanske kunna ge det till dem.

Hur var första mötet med Emma och Julia?

-Det var kul! Vi tog med dem för att åka skridskor med hela familjen i bitande kyla. Emma hade åkt en del skridskor innan, medans Julia inte hade åkt alls, så det var roligt att kunna visa henne något nytt.

Förberedde ni er på något speciellt sätt inför att bli besöksfamilj?

-Nej, vi kände inte att det behövdes någon särskild förberedelse. Vi berättade för barnen som att vi skulle bli besöksfamilj till två amerikaner och de tyckte det lät spännande.

Hur ofta ses ni och vad brukar ni hitta på då?

-Både studenterna och vi har ganska mycket att göra, så vi brukar ses ungefär två gånger i månaden. Vi brukar hitta på lite allt möjligt, men vi har bland annat åkt skridskor, ätit ärtsoppa och pannkakor och tagit en fika. Man märker verkligen att de tycker de är kul att få komma hem till oss och få en chans att se hur en svensk familj kan ha det och en möjlighet att ställa frågor till oss om svensk kultur.

Vad hoppas du att din familj och studenterna tar med sig från den här upplevelsen?

-Jag upplever att vi, och speciellt barnen, har fått en större förståelse för amerikansk kultur. Det är inte bara Donald Trump som det just nu kan verka i tidningarna.

I studenternas vardagsliv är det svårt för dem att få kontakt med svenskar då de studerar med andra amerikaner, men jag hoppas att vi har kunnat visa dem hur vårt liv ser ut och hur vi har det i Sverige. Det hade varit så kul om vi fortsatte att hålla kontakten i framtiden, kanske kan vi hälsa på dem och få se deras vardag någon dag.


Är du intresserad av att bli besöksfamilj till en DIS-student?

›› Läs mer om att vara besöksfamilj på DIS hemsida 

 

 

Lämna ett svar