Hur firar amerikaner påsk?

Easter1200x900

För att ta reda på det frågade vi tre av DIS studenter hur de uppmärksammar högtiden och vad de vet om svenskt påskfirande.

STO_SP17_Olivia_easter_blogpost

Olivia från Minneapolis, studerar medicin här vid DIS Stockholm våren 2017

Firar du påsk, och isåfall, hur gör ni i din familj?

-I min familj är påsk en stor familjehögtid, nästan att jämföra med jul eller thanksgiving. Vi bruka åka några timmar norrut för att besöka min mammas släkt. Jag har många yngre kusiner så vi brukar alltid ha påskäggsletning. Det är alltid slagsmål om vem som ska få gömma äggen!

Hur firar amerikaner påsk?

-Många går till kyrkan på 2-3h långa gudstjänster. För min familj är det mer en chans att ses.

Vet du något om hur man firar påsk i Sverige?

-Min värdfamilj hade en vårstädning häromdagen och då åkte lådan med påskpynt fram. Jag fick se olika kartongägg som jag tror man fyller med godis och fjädrar i olika färger man dekorerar med på olika sätt. Hemma i USA är det inte lika mycket pynt- vi brukar mest måla ägg och gömma godis.

STO_SP17_Katey_easter_blogpost

Katey från Illinois, studerar genus vid DIS Stockholm våren 2017

Firar du påsk, och isåfall, hur gör ni i din familj?

-Jag kommer från en katolsk familj så vi går mycket i kyrkan vid påsk. Det är en viktig högtid för oss. När jag var liten letade vi efter gömda ägg i trädgården som var fyllda med någon påskrelaterad present- oftast godis. Numera har vi oftast en stor familjemiddag istället.

Hur firar amerikaner påsk?

-Jag tror många amerikaner har äggletning, målar och färgar ägg och kanske klär ut sig till påskharen. Det blir mycket godis för amerikaner under påsk!

Vet du något om hur man firar påsk i Sverige?

-Hm… är det inte då man klär ut sig?…Just det, påskkärring! Man klär ut sig till häxa och går runt som vi gör under ”trick or treat” när det är halloween.

STO_SP17_Kyle_easter_blogpostKyle från Colorado, studerar genus på DIS  Stockholm våren 2017.

Firar du påsk, och isåfall, hur gör ni i din familj?

-Jag brukar gå till kyrkan med mina vänner och familj. Och äta en rejäl frukost! Efter som man är ledig under påsk brukar jag mest ta det lugnt och fokusera på just det, äta gott och gå till kyrkan.

Hur firar amerikaner påsk?

-Att gömma ägg och godis tror jag många amerikaner håller på med.

Vet du något om hur man firar påsk i Sverige?

-Jag läste någonstans att barnen klär ut sig till häxor och ber om godis. Oftast ger dem en teckning eller så i gengäld.

Vill du visa en amerikansk student hur du firar påsk nästa år? Läs mer på vår hemsida.

Lämna ett svar