Snacka engelska,vardagsliv och kaviar- Familjen Lidström om att vara värdfamilj till en utbytesstudent

Vi har pratat med Familjen Lidström, som består av föräldrarna Mattias och Maria och deras barn Love, Isac och Alice. I januari 2017 blev de värdfamilj till Keenan från USA. Vill du också bli värdfamilj? Ansök här.

Hej! Varför valde ni att vara värdfamilj till en DIS student?

Detta är första gången vi är värdfamilj. Nu passade bra för att barnen är lite äldre, vi tänkte att vi hade mer tid över och det lät spännande och lärorikt att låta våra barn möta en student från en annan kultur. Vi vill visa dem nya kulturer och hur annorlunda det ser ut på olika platser i världen. Vi tror att det berikar livet!

DIS var vårt förstahandsval, eftersom våra barn är tonåringar tänkte vi att det vore smidigt att ha en mer vuxen student som kan ta hand om sig själv lite grann och är självständig. (två tonåringar räcker!)

Hur förberedde ni er på att Keenan skulle anlända?

Barnen: Vi la mycket tid på att städa och vi pratade mycket engelska hemma för att öva oss.

Föräldrarna: Vi samlade ihop turistinformation, böcker och kartor vi tänkte skulle underlätta Keenans första tid Stockholm. Vi gick på DIS möten där vi pratade om allt möjligt, t.e.x vad man kan hitta på första kvällen ihop. Det var skönt att träffa andra familjer och utbyta idéer.

Vi köpte några amerikanska flaggor som vi satte upp runt om i huset för att Keenan skulle känna sig extra välkommen. Hela förberedelseprocessen gjorde att vi städade hela huset, rensade och köpte nytt.

Vad överraskade er med er student?

Barnen: Vi var väldigt förvånade att Keenan sov med en White Noise machine. En annan sak som förvånade oss var att Keenan skär en del mat med gaffeln istället för kniven.

Föräldrarna: Vi var positivt överraskade över hur lätt Keenan anpassade sig till vår familj.

Det kan vara lite kaotiskt hos oss med mycket aktiviteter på gång, och vi var rädda för att vi kanske skulle behöva ändra vår livsstil eller bete oss annorlunda, men vi märkte snabbt att vi kan vara oss själva omkring Keenan. Det har varit väldigt intressant att diskutera kulturskillnader med honom, alltifrån mat och sport till sjukvård och politik.

Vad hoppas ni i familjen få ut av den här upplevelsen?

Vi hoppas att under tiden Keenan är här ska vår engelska och kunskap om USA bli bättre. Om Keenan dessutom skulle kunna hjälpa barnen i deras studier och dela med sig av allt han kan hade det varit jätteroligt!

Vad hoppas ni att Keenan får med sig från den här upplevelsen?

Isac: Jag vill att Keenan ska få se hur vi svenskar lever, hur vårt vardagsliv kan se ut. Jag vill också att han ska uppleva svenska traditioner och få se svenska idrottare.

Love: Jag vill att Keenan ska pröva Kaviar!

Alice: Jag hoppas att Keenan ska känna sig som en del av oss och en möjlighet att uppleva vår familjs vardagsliv.

Mattias och Maria: Vi hoppas att Keenan kommer och känner att han haft roligt med vår familj, sina vänner och i skolan. Att han har fått ta del av en ny livsstil som han kan dela med sig av hemma i USA. Vi hoppas att han får en fantastisk upplevelse!

Hur har er familj kunnat anpassa sig till att ha en ny person i sitt hem?

Isac,Love och Alice: Det har inte känts konstigt alls, det är bara rolig att ha en till person att hänga med. Vi gillar Keenan som han är; det var lätt för honom att komma in i familjen. Han är som en av oss nu, Vi uppskattar att han är öppen till att prova många olika saker .

Det är roligt att ha honom här för att många tonåringar tycker USA är supercoolt. 90% av våra kompisar vill bo i USA.

Vad behöver man veta om man vill bli värdfamilj till en amerikansk utbytesstudent?

Lyssna på studenten, var öppen för vad han /hon vill se eller pröva. Berätta om saker de kanske inte vet, ge dem tips och råd om kulturen och Stockholm.

Det allra viktigaste är att ha roligt! Det känns som att det har gått bra och vi tycker att alla borde uppleva det. Det är också bra om du har möjlighet att använda Skype för att prata med studenten och dess föräldrar innan han eller hon kommer på plats.

Vill du dela med dig av din vardag till en utbytesstudent nästa höst? Ansök på vår hemsida: www.dis-sthlm.se/

Lämna ett svar