Få en bra terminsstart: Här är de bästa råden från våra erfarna värdsfamiljer

Det är alltid intressant att höra om andras erfarenheter om att vara värdsfamilj för en DIS-student. Vi har frågat åtta av våra tidigare danska värdsfamiljer, vad de har för råd at ge till deras svenska med-värdsfamiljer. Läs vidare här under, vad de svarade:

Elsebeth Nielsen
När vi har fått reda på namnet på vår DIS-student, har vi skickat iväg ett mail till personen, där vi berättar om oss själva och vår familj, våra husregler och lite om vår vardag. Husreglerna är nedskrivna och lagt på skrivbordet på rummet tillsammans med koden till det trådlösa nätverket. Vi låter dem veta, att vi anser dem vara vuxna människor, och att vi vill behandla dem som vi behandlade våra egna barn, då de var i deras ålder. (18-20 år). Våra husregler är väldigt enkla: Ge besked om du kommer hem och äter kvällsmat, meddela om du tar med en vän eller två hem på middag, det är inte ett hotel, så alla hjälper sig själva och därmed varandra. Om du tömmer mjölkpaketet, så säg till så det kan köpas in mer, och till sist: om det är något som du inte riktigt förstår eller är osäker på, så kom och berätta det för oss. Dessa husregler har alltid blivit väl mottagna och i regel efterlevda. Det var samma regler vi hade som då våra barn bodde hemma. Vi frågar också alltid om, vilka överväganden, de själva nu har gjort när de ska flytta in hos en totalt okänd familj.

Frank Mortensen
Nu är det snart den tredje studenten som kommer till vår familj, och det finns ingen tvivel om att de första två var väldigt olika. En bra idé är att man hemma, innan den studerande ankommit, har gjort upp om vilka sysslor och hjälp som förväntas hjälpas till med. Annars, är det egentligen bara att njuta av de goda samtalen och att lära känna en ung människa.

Tina Zentner Svenson
Vi ska nu ha vår tredje studerande hos oss. Vi har kontaktat dem via Facebook och kommunicerat via Messenger – det är både snabb och enkel kontakt, och det är ju det de unga använder sig av. Vi har lagt våra husregler på rummet, och det har fungerat fint. Det är viktigt att de känner sig som en del av familjen, så det känner sig hemma. Båda våra tidigare studerande har känt sig som syskon till våra tre barn, så det har varit ett gott tecken.

Till alla nya, ni har något att se fram emot!

Lise Hansen
Vi har uppmuntrat dem till att ha en dag i veckan där de gör middag, precis som våra egna barn gör. Det har flera av dem varit intresserade i, också de som absolut inte var vana vid att laga mat sedan tidigare – vi har visat dem hur man kokar ris, ägg, potatis och så vidare, och visat dem att laga andra rätter. Vi har också valt att så snart de har kommit på plats, kikar vi i kalendern tillsammans med dem, för tiden går väldigt fort och många av dem reser mycket, så att vi från start har bestämt några datum, där vi planerar in julbak, dagstripper, dag i Tivoli, Thanksgiving och så vidare. Dessutom har vi alltid firat jul med dem, innan de reser hem igen.

Pia Kofoed Jacobsen

Det har fungerat super för oss, att vi har gjort precis som vi brukar göra här hemma och låta ungdomarna få uppleva det. Vi har också märkt att det är en bra idé att inbjuda till att använda huset, så att till exempel skolarbete blir läst i vardagsrummet eller i köket. På så sätt blir de studerande snabbt en del av livet i familjen och ser hur vi har det, och det är också lätt att få till ett bra snack om viktiga saker i vardagen och livet. Kulturerna är väldigt olika, så vi berättar vad som är viktigt i vårt hem. Till exempel är det inte många som är vana vid att hela familjen äter tillsammans. Var dig själv och ha så trevligt!

Tina Kjærbøl

Var er själva!

Servera enkel mat de första dagarna, hos oss är det alltid mexikansk mat första kvällen, som vi gör själva. Vänta ett par dagar med att ha samtalet om husregler, förväntningar, kalender och så vidare. De kan inte riktigt ta in det under de första dagarna. Det kommer uppstå små problem längs med vägen, se bara till att ta tag i det så snabbt som möjligt, så att det inte växer sig stora. Be dem vara ärliga. Det kanske låter som ett märkligt råd, men de kan vara så hövliga att de ibland håller tillbaka sin ärliga mening. Det kan till exempel vara omkring maten. Vi ber dem att vara ärliga och säga till om det är mat som inte passar dem. Det skulle ju vara tråkigt om de i 4 månader ska behöva klämma i sig frikadeller när de egentligen inte alls gillar dem, men inte törs säga det.

Svava Lykkegaard Hansen

I vårt hem har vi valt att här till en början ha mycket tid till att bara vara. Den första undervisningsdagen har vi följt dem in till Vestergade. Uppmuntra dem till att delta i köket före och efter kvällsmaten där vi har möjlighet att snacka tillsammans. Efter ett par dagar har vi stämt av med våra förvääntingar om praktiska saker och uppgifter i hushållet, till exempel om mängden varmvatten i duschen och så vidare. Stort lycka till och njut av att få en ny medlem till familjen.

Lisbeth Schou

Man ska bara vara sig själv, för de blir ju en del av familjen, och vi har så här i efterhand fått en mycket stor familj. Försök låt bli att sätta för många regler upp, utan bara om det som väger tyngst i familjen.

Bra med tid att äta och pladdra vid middagsbordet. Det är mycket viktigt för oss. Ta med dem när mat ska inhandlas någon av de första dagarna, så de kan få en inblick för möjligheterna till matlådan, som de bör uppmuntras till att göra varje dag. Och njut av det, men pass på, för det blir en livsstil som gärna blir till en vana, att ha dessa unga människor i ens liv.

Vi hoppas att ni genom dessa goda råd känner er mer redo att hälsa era studerande välkomna. Kom också ihåg, att ni alltid är välkomna att kontakta vårat Värdsteam, om ni har några frågor: dis-sthlm.se/kontakta

Lämna ett svar