DIS flyttar in på Östermalm och blir granne med Kungliga Musikhögskolan

Det är spännande tider för DIS, som just nu går in i den sista fasen i projektet ”DIS Stockholm”, som pågått i mer än två år. I början av maj flyttade DIS in i de nybyggda lokalerna på Östermalm i Stockholm, som utgör ramen för utvidgelsen till den svenska huvudstaden. DIS har varit verksamma sedan 1959, och ända fram till idag har organisationen varit hemmastadd i Köpenhamn, där fler än 3000 amerikanska studenter studerar varje läsår. Därför är det med stor glädje DIS snart har möjligheten att kunna erbjuda ännu fler studenter välkomna till ett ”study-abroad-semester” i Skandinavien.

För att ta en närmare titt på processen bakom projektet i Stockholm, har vi tagit ett snack med projektledaren Johanne Riegels Østergaard, samt ansvarige inredningsarkitekten, Katarina Lundeberg, från arkitektkontoret In Praise of Shadows i Stockholm.

SP16-STO-Melodislingan-and-neighouring-Stadion-April-16-(7)

Johanne, kan du berätta lite mer om bakgrunden till varför att DIS kommer till Stockholm? Och vad går din roll som projektledare ut på?

”Det grundar sig helt enkelt på, att vi turligt nog befinner oss i en situation, där det finns riktigt många studerande som tycker det kunde vara spännande att spendera en termin hos oss i Danmark. Och för att vi även i fortsättningen ska kunna garantera den höga kvalité, som vi lägger stor vikt på att hålla, övervägde vi för ett par år sedan att det var dags att utbygga DIS till en ny geografisk plats. Valet föll på Stockholm av flera orsaker. Styrelsen ansåg att det var viktigt att det var en huvudstad. Där är det lättare att få kontakt med specialister inom olika områden och beslutsfattare. Utöver det, är Stockholm som study-abroad-destination faktiskt inte särskilt känt ännu för amerikanska studerande, då det inte finns så många utbytesprogram tillgängliga idag i Stockholm.

Min roll går ut på att ”sätta frön” och ”göda jorden” för DIS Stockholm, så att säga. Jag har skapat en mängd kontakter i Stockholm, och lagt mycket tid på att utvidga mitt, och därmed även DIS, svenska nätverk. Utöver detta, är min roll också att göda jorden internt i organisationen och förbereda oss till att vi kan växa, att nu få en syster i ett annat land. Vi har massa erfarenhet som vi bär med oss, men samtidigt har vi mycket att lära om Sverige och svenskarna. Det är inte hela organisationen som berörs av att vi öppnar i Stockholm. Men för att alla ska bli införstådda i utvidgelsen, har vi till exempel bjudit in till så kallade ”FIKA-pauser”, som ju är inspirerade av svenskarnas kaffepauser, fikat. DIS FIKA-paus är en slags kulturellt inlärning om Sverige och har pågått under det senaste året för alla medarbetare. Varje gång har vi bjudit in en gäst som har en särskild kännedom till Sverige. Även om vi kan tro att svenskar och danskar är väldigt lika, finns det kulturella skillnader och olika traditioner. Det ska vi lära oss mer om för att vara så bra förberedda vi kan inför utvidgelsen”, säger Johanne.

johanne-planning.jpg

Vilka utmaningar och ställingstaganden är det som följer med att etablera sig i ett nytt land?

”En av de stora förändringar, som är en följd av utvidgelsen, är att vi har bytt namn från Danish Institute for Study Abroad, till DIS. Namnet DIS är välkänt i USA, så det skulle vara en förlust att ge upp det namnet. Men ordet ”Danish”, kunde inte längre ingå i vårat namn. I DIS Stockholm, är det relationen mellan svensk och amerikansk kultur, som är det viktigaste. Det är helt enkelt inte relevant, att DIS urspungligen startade i Danmark.
En annan stor utmaning har varit att ta reda på, vilka sorts utbildningar som ska erbjudas i Stockholm. Vi har samlat ihop ett riktigt bra utbud, som bland annat innehåller International Relations, Biomedicine, Gender Studies, Psychology, Neuroscience och Human Rights. Vår Study-Tours-avdelning har sidolöpande också planerat en rad nya, spännande studieresor i Sverige, som vi ser fram emot.

Vi skulle ju naturligtvis också ta reda på, var i Stockholm vi skulle husera, och ha undervisningslokaler. Vi lyckades att hyra in oss i de helt nybyggda lokalerna i centrala Stockholm på Östermalm, i Akademiska Hus nya byggnad till Kungliga Musikhögskolan, och här flyttade vi in den första maj i år. Vi är just nu i full fart med att flytta in, och vi packar dagligen upp nya möbler, så vi kan komma på plats i undervisningslokalerna, grupprummen och kontorsområden. Det är bland annat inköpt nya möbler, tavlor och datorer till 1600 kvadratmeter, och vi hoppas att vi tänkt på allt, men det får vi reda på under resans gång”, säger Johanne.

Katarina, vad arbetar ni med för arkitektoniska frågeställningar i den nya byggnaden? Vilka tankar och överväganden har ni gjort? Det är samtidig en ny byggnad och hur påverkade det ert förhållningssätt?

”Vi fick fina rum att arbeta med för programmet från DIS. Vi löste detta genom att organisera klassrum och studierum omkring en bred trävägg så att de utnyttjar de stora rummen mot atrium och dagsljuset från utsidan. Så genom att utnyttja ytorna på detta sätt kunde printstationer, bokhyllor och installationer integreras i träväggen.

En ny byggnad med moderna krav på ljus och installationer gav oss möjligheten att göra detta på ett kreativt sätt med olika ljusa färger på väggar och olika golvfärger som ger varje våning en egen karaktär. Kontraktet skrevs i rätt tid så vi hade en möjlighet att utforma lokalerna efter DIS önskemål. Kraven på tillgänglighet, ljus och ljudreduktion samt miljömässiga krav är höga och uppfyller Miljöbyggnad Silver vilket vi är glada för. Utformningen har kompletterats med DIS möbler i de olika accentfärgerna för varje del och följer färgkonceptet vi har utarbetat för att ge de olika planen sin egen karaktär.

Vi är förstås glada för att få vara med och forma en ny skola som etablerar sig i Stockholm och med de höga krav som följer i KMHs byggnad. Vi har haft en bra process med projektledare Johanne Riegels Östergård och Malene Torp och är tacksamma för att de gav oss förtroendet. Vi är speciellt glada för den höga kvalité på träarbeten från den spanska leverantören Frapont samt ett gott samarbete med husarkitekt AIX, Akademiska Hus och NCC”, säger Katarina.

Stockholm-DIS-School-Moving-in_may.jpg

Johanne, vad är det kvar som ska till, innan vi kan säga välkomna till de första studerande den 20 augusti? Och var ska de studerande bo?

”Till en början berättade mina kontakter i Stockholm för mig att det skulle en omöjlig uppgift att hitta bostäder, eftersom det är en så stor press på bostadsmarknaden. Men vi har haft en otrolig tur. Vi har hyrt en hel våning med studentbostäder i Sollentuna, och två våningar i ett tidigare ålderdomshem på Södermalm. Tanken är att på dessa två platser ska det blandas både lokala studenter och DIS-studenter.

Utöver detta har vi också kvar att hälsa välkomna alla våra nya medarbetare, vilket vi gör nu här i mitten av maj. Vi letar också efter fler värdsfamiljer i Stockholmsområdet, så att våra studerande kan lära ännu mer om svensk kultur, helt tätt inpå. Det är en av våra mest populära bostadsformer i Danmark, och den upplevelsen vill vi såklart gärna föra vidare till både svenska familjer och våra studerande i Stockholm”, säger Johanne.

Känner du till en ny värds- eller besöksfamilj bosatt i Stockholms-området, kan du rekommendera dem via den här länken: www.DISsthlm.se/vardfamilj

Lämna ett svar