Naturupplevelser i Stockholmsområdet

Det är aldrig långt till naturen från Stockholm city, närheten till vatten och grönområden ger många möjligheter till utomhusaktiviteter både i och utanför stan. Vi vet att det är kan vara bra för våra studenter att komma ut i den friska luften efter flera timmars plugg. Därför kommer här sex tips på utflyktsmål, som du säkert känner till men som vi tror en DIS-student skulle uppskatta att se och uppleva.

#1 Stockholms skärgård

ska¦êrga¦èrd_01.jpgStockholms skärgård är ett område öster om Stockholm med tiotusentals öar, holmar och skär. Till många öar kan man ta sig med bil, kollektivtrafik eller med skärgårdsbåtar som går dagligen under sommaren. Det är en unik miljö och ett härligt utflyktsmål över en dag eller med övernattning på något av alla de vandrarhem som finns runt om i skärgården. Ta med badkläder, matsäck, ett kortspel och en tidning och njut av en solig sommardag.

Ett tips är att besöka konsthallen Artipelag som ligger långt ute på Värmdö. Artipelag är en fusion av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Konsthallen ligger nära Stockholm city och har det som kännetecknar skärgården, belägen bland skog och vatten.

#2 Hellasgården

Hellasgården är en frisksportsanläggning i Nacka kommun beläget ca 15 minuter från Slussen med buss. Här kan man bland annat åka skridskor och längdskidor om vintern, ta ett dopp i vattnet och bada bastu året om. Ett härligt utflyktsmål om man gillar friluftsliv.

#3 Skogskyrkogården

skogskyrkogården.jpg

Världsarvet Skogskyrkogården i Enskede, Stockholm är en begravningsplats från 1915- till 1940-talet. Den omfattar en krematorieanläggning, fem begravningskapell och en ceremoniplats utomhus och betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur där landskapet är i fokus med höga tallar och öppna platser. Här kan man gå en promenad, ha picknick och besöka Visitors center där det finns kafé, butik och en utställning.

#4 Drottningholm

Drottningholms kungliga slott ligger på Lovön i Mälaren. Slottsområdet med huvudbyggnaden, slottsteatern, Kina slott, Kantongatan, parkerna och malmen är liksom Skogskyrkogården ett av Unescos världsarv. Parken och slottsbyggnaden är öppen för allmänheten, i parken finns ett kafé som serverar mat och dryck och på slottsteatern kan man se föreställningar i en unik 1700-talsmiljö.

#5 Skansen och Djurgården

Djurgården är känd för sina många sevärdheter och för sin natur med många gamla ekar. Här finns flera parker och museum, nöjesparken Gröna Lund och Skansen som är en djurpark och ett friluftsmuseum. Ett intressant utflyktsmål för både unga och gamla.

#6 Skinnarviksberget + Parker och bad

DSC_0935skinnarviksbjerget.jpg

Så fort vädret tillåter fylls parkerna och badplatserna i Stockholm. Skinnarviksberget på Södermalm reser sig 53 meter över havet, den högsta naturliga punkten i Stockholm innanför tullarna. Platsen är ideell för picknick och är en populär utsiktsplats och festplats varma sommarkvällar. Andra tips på parker är Observatorielunden, Vanadislunden, Vitabergsparken och badställen finns bland annat på Långholmen, Fredhäll och i Hornsberg.
Har du lust att dela Sveriges vackra natur med en amerikansk student, kan du skriva upp dig antingen som värdfamilj eller besöksfamilj från augusti 2016: Anmäl dig här

Lämna ett svar