Vad har vi i Sverige att erbjuda och visa för en amerikansk student?

Här tänkte vi lista några svenska traditioner — några som många känner till — men också några som för icke-svenskar är lite mer oväntade. Helt enkelt några skrivna och oskrivna svenska traditioner, som kan få tankarna att gå igång och inspirationen flöda om hur det kan vara att vara värdfamilj.

Midsommar

Kanske det mest ”svenska”, och den tradition som ofta kommer på tal allra först när det gäller Sverige. Det är emellertid inte troligt att studenterna är här under just den perioden, men denna tradition genomsyrar ändå hela den svenska sommaren, med luncher och picknicks utomhus.

Kräftskivan

Ibland beter sig svenskarna konstigt, äter speciella maträtter, sjunger konstiga visor och bär dessutom roliga hattar. Utifrån sett är fenomenet ganska obegripligt, och lycka till att förklara det! För studenten blir fester som denna en guld värd inblick i den svenska folksjälen.

Fredagsmys

Det här är då lite av en outsider i listan. Men så sakteligen har Fredagsmys© blivit ett varumärke. Kvalitetstid med familj och vänner. Tacos, eller pizza. Efter det Big pack-glass eller lösviktsgodis.
Och så, kanske allra viktigast; TV-underhållningen!
Även fast ”Idol” ursprungligen kommer från USA, har vi flera svenska klassiker som närmast blivit en institution, såsom ”På spåret”, ”Så ska det låta” eller ”Melodifestivalen” som väldigt väl skulle vittna om svensk TV-historia.

Julkalendern

Apropå TV-historia. Sverige och USA är lika tokiga i julfirandet. Även om vi firar dagarna efter varandra. Julkalendern är en nordisk tradition på tv sedan 1960-talet, och en tradition som faktiskt vi har och inte amerikanerna.

Fettisdagen

Semlor och semmelwraps. Den här traditionen måste med, om inte bara för att sprida det goda budskapet ut i världen om vår kära delikatess.

Valborg

Forsränning i flottor av cellplast, och champagnegalopp på nationer. Måhända utspelar sig den största delen av Valborg i Uppsala, och som vi alla vet är det dit man vallfärdar den 30 april. För en student är detta nog på måste-listan — en bra bild av det studentikosa Sverige.

Sådär! Det här var en kort sammanfattning av några traditioner – men lik väl en bra grund för en mängd härliga moments och kulturutbyten!

Lämna ett svar