”Vi hade sån otrolig tur som fick lära känna Emma och hennes familj.”

Vi har pratat med Ann-Louise som har varit värdfamilj under hösten 2018 till DIS-studenten Emma. Här kan du läsa om hur Emma blev en del av familjen och hur deras vardag kunde se ut tillsammans.

DIS: Hej Ann-Louise, kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Ann-Louise: Min familj består förutom mig av Erik och barnen Lukas och Ida. Vi arbetar båda heltid och barnen går i skolan. Lukas på Gymnasiet och Ida i Grundskolan Åk 6.
Familjen är viktig för oss och vi gör vårt bästa för att stötta barnen i skolarbetet och på fritidsaktiviteterna. Vi umgås gärna med våra vänner och har en aktiv fritid.

Emma med värdfamilj

DIS: När och varför bestämde ni er för att vara värdfamilj?

Ann-Louise: Jag såg en annons från DIS på Facebook och det var då tanken väcktes att det vore en spännande att lära känna någon från USA. Att få lära sig om deras kultur och veta mer om hur deras vardag ser ut. Sen är det bra att vi får prata Engelska.

DIS: Kan du berätta om det första mötet med Emma?

Ann-Louise: Vårt första möte med Emma var på Arlanda i augusti förra året. Vi hämtade upp henne på en angiven plats (DIS pick up zone). Direkt från första början kändes det så bra.
Vi pratade om hur resan hade gått och om allt möjligt. Kom ihåg att vi satt ute på vår terrass senare samma dag och pratade. Vi visste inte om hon var vaken eller sov för hennes ögon var så smala. Vi skämtade om detta under hennes tid hos oss.

Emma med värdfamilj

DIS: Är det något som har överraskat dig med att vara värdfamilj?

Ann-Louise: Det skulle vara att allt gick så bra då. Vi hade inte några speciella förväntningar innan och jag tror att det är bra. Vi tänkte att vi löser problemen allt eftersom men för oss kom det aldrig några problem. Vi hade sån otrolig tur som fick lära känna Emma och hennes familj.

DIS: Hur är er relation till Emma idag?

Ann-Louise: Vår relation med Emma är väldigt bra, vi hörs av varje vecka. Vi hade sedan tidigare planerat en resa till New York i mars och till vår stora glädje hade Emma möjlighet att ta ledigt några dagar så vi kunde träffas i New York. Vi har även fått nya vänner i Emmas familj. Emmas familj kom på besök till oss, vi visade Stockholm och bjöd även hem hela familjen hem till oss.

Emma med värdfamilj

DIS: Har du något råd att ge till nya värdfamiljer?

Ann-Louise: Träffarna som DIS har innan ankomst var bra. Där får man träffa andra familjer som har erfarenhet av att vara värdfamilj. Man får information och man kan ställa frågor. Gör så studenten känner sig välkommen, visa intresse och lägg tid på att lära känna personen. Innan skolan började åkte vi kollektivt med Emma till skolan för att visa hur det fungerade, kollektivtrafik kan vara något helt nytt för studenten. Ta det som det kommer, man kan inte förutsäga hur personen som kommer ska agera eller vara.

 

Lämna ett svar