”Det var avslappnat från första början” – Sofia om att vara värdfamilj

Vi snackade med Sofia, som under vårterminen 2018 är värdfamilj till DIS-studenten Natalie.

Sofia blogpost

Hej Sofia! Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Jag arbetar på bank men vill egentligen hellre arbeta med konst. På fritiden spelar jag innebandy och jag älskar att vara ute i naturen. Maken driver eget med att sälja båtar. Dottern kämpar med att höja betygen för att komma in på det gymnasiet hon sökt. Hon älskar att dansa och spela badminton. Sonen spelar innebandy och handboll. Mycket av familjens tid går åt till att titta på alla hans matcher. Sådant nöje! Vi är ganska okomplicerade. Vi gillar att umgås med vänner och tar gärna en spontanmiddag när det passar.

När och varför bestämde ni er att bli värdfamilj?

Tidigare har vi haft två utbytesstudenter boende hos oss. Dessa var yngre och gick i svensk skola. Denna gång ville vi testa att ha en student som pratade engelska, framförallt för att hjälpa sonen att våga prata mer. När vi fick träffa Natalie så var det avslappnat från första början. Hon kändes som en trygg tjej som inte var rädd för att berätta om allt vi undrade.

Hur kan en dag som värdfamilj se ut? 

De flesta dagarna försöker vi äta middag tillsammans men det är tyvärr inte alltid lika lätt, ofta på grund av barnens olika träningstider. Men när vi kan äter vi tillsammans och då pratar vi om hur allas dag har varit. Natalie berättar gärna om allt vi frågar men kan bli bättre på att fråga oss om vår dag. Efter middagen brukar hon sitta i sin säng eller i soffan med datorn. På tisdagar har hon följt med mig på innebandyträning. Det syns verkligen att hon uppskattar det.

Har ni varit på några roliga utflykter tillsammans?

Vi har varit till Kaknästornet, Vårsalongen, några av sonens matcher och en helg på vårat landställe på Ljusterö. Mycket tid har tyvärr försvunnit då antingen vi eller hon har varit bortresta. Hon har hunnit med resor till Köpenhamn, Berlin och Wien utöver resorna med skolan. Vi hade gärna haft med henne till fjällen men just då var hennes syster med familj i Stockholm.

Är det något som överraskat er med att vara värdfamilj?

Vi trodde nog det skulle vara mer likt att vara värdfamilj åt en 20-åring som en 16-åring, men så var inte fallet. Vi hade hoppats på att hon skulle ha visat lite mer intresse för oss och Sverige, eller velat ha fler diskussioner om olikheter. Natalie är mycket mer självgående och det har varit lättare för henne än de tidigare studenterna som bott hos oss, då hon hela dagarna kan prata sitt modersmål.

Vad kommer du sakna mest nu terminen går mot sitt slut?

Det är nog att få öva sin engelska.

Har du något råd att ge till nya värdfamiljer?

Var öppen för allt som kan hända, och våga vara tydliga om vad ni vill och hur ni fungerar som familj. Då funkar det som bäst för alla!

Att öppna sitt hem för en ung student är en fantastisk möjlighet att lära sig om nya kulturer på ett personligt sätt. Våra värdfamiljer och studenter blir ofta nära vänner, och för några familjer innebär värdskapet att man får en ny familjemedlem. Intresserad? Läs mer om att vara värdfamilj med DIS på vår hemsida.

Lämna ett svar