”Till och med blodpudding gick ner och blev matlåda dagen efter.”

Vi på DIS har pratat med Torbjörn som har varit värdfamilj hösten 2016 och våren 2017. Torbjörn bor med sin fru Marianne i villa utanför Stockholm. Barnen är sedan ett tag tillbaka utflugna.

DSC08565

Hej Torbjörn! Vad har du för intressen?

Hej! Jag och min fru skulle beskriva oss som hobbyister. Vi gillar att snickra, bygga, veteranbilar och att resa- gärna till USA där vi varit en hel del.

Hur var första mötet med er student?

Det var intensivt men spännande! Vi hämtade Julian på flygplatsen och fick snabbt en bra kontakt med honom. Vi lagade tacos till middag när vi kom hem och samtalet flöt på bra. Vår student är en väldigt social och glad person så det var aldrig svårt att prata med honom.

Hur kunde en vanlig dag se ut?

Eftersom jag och Marianne åker till jobbet tidigt, sågs vi mest på kvällarna. Julian kom alltid hem och åt middag med oss, sedan åkte han in till stan igen för att träffa kompisar.

Han hjälpte mig att fälla ett träd i trädgården och följde ibland med när vi skulle hitta på saker. Till exempel följde han med på en veteranbilsträff redan på söndagen efter att han anlänt. Det uppskattade både vi och han eftersom han själv hade en bil och var intresserad.

Varför ville ni vara värdfamilj till en utbytesstudent?

Marianne såg en annons på Facebook och tyckte att det lät roligt. Jag hängde på och sa ”vi provar”. Det var ingen tvekan!

Förberedde ni er inför att studenten skulle komma?

Efter ett tips från DIS mailade vi och skickade lite bilder till Julian innan han skulle komma. Vi frågade lite grann om honom och vad han gillade att äta till exempel. Han prövade det mesta och åt med god aptit. Till och med blodpudding gick ner och blev matlåda dagen efter.

DSC_0935skinnarviksbjerget

Är det något som överraskat er med att vara värdfamilj?

Det var någon gång som han inte hörde av sig när han inte kom hem på kvällen och sådär, men eftersom vi själva haft barn i den åldern var vi beredda på det mesta.

Vad hoppas du att er student fått ut och vad upplever du att din familj fått ut?

Julian ville lära sig om vår kultur och var nyfiken på hur det fungerade i Sverige. Jag hoppas  att han känner att han fick en inblick i det med oss. Jag upplever att vår engelska blev bättre när man fick prata lite varje dag. Vi har varit dåliga turister i vår egen stad, men med Julian och hans föräldrar som kom på besök åkte vi på båttur under broarna i Stockholm,  tittade på Drottningholm slott, Kaknästornet och gamla stan.

Om man är nyfiken på att bli värdfamilj, vad har du för råd?

Jag tycker man ska bjuda på sig själv och vara som man är. Jag upplever att det var lättare än vad jag trodde att vara värdfamilj, vardagen bara flöt på. Kanske får man offra lite tid- men det ger väldigt mycket tillbaks.

STO.2

Lämna ett svar