Är din student ”gluten-free”? Fem enkla råd och recept

fa13-david-gwynn-homestay-video-stills-56

Mat och måltider samlar människor. Det vet vi alla. I Sverige finns en tradition av att njuta av måltiderna i gemenskap – även i vardagen då man har lite tid över. Vi anpassar våra planer och fritidsaktiviteter efter familjemiddagarna. När man bjuder in en DIS-student är det en fin möjlighet till att få ny inspiration för matlagningen – även om studenten inte är van vid att laga mat själv.
Vissa DIS-studenter följer en speciell diet och många är glutenallergiker – eller undviker gluten i deras kost. Därför har vi skrivit detta blogginlägg, för att ge inspiration till hur man som värdfamilj tar hänsyn till att studenten inte äter gluten – som ju finns i många traditionella svenska rätter.

Vad betyder det att vara ”gluten-free”?

När man följer en kostplan utan gluten innebär det att matvaror som pasta och bröd uteblir. Det är ett särskilt protein i gluten som många antingen är allergiska eller intoleranta mot. Många väljer dock att dra ner på glutenprodukter av andra orsaker. Framförallt i USA är det vanligt att se på bröd och gluten som ett hot mot hälsan, liksom det har varit en trend i Sverige.
Oavsett om din student är allergiker eller önskar en glutenfri kost av andra orsaker kommer här några recept och idéer för din students måltider, som resten av familj förhoppningsvis också tycker om.
Vi på DIS har själva testat recepten och kan varmt rekommendera dem.

Till middagen

Sötsaker

Till matlådan

Man kan inte komma ifrån att en glutenfri kost oftast kostar mer eftersom produkter som kokosolja, nötter, dadlar, sojapasta, korn, ägg, grönsaker, kött osv. är dyrare.Värdfamiljer med en laktosintolerant, vegan eller glutenallergiker student erhåller 1.000 kr mer i ersättning, detta för att kompensera för de merkostnader som dessa kostpreferenser eller behov medför

Lämna ett svar