Så firar vi Halloween

Hösten är här! Bladen skiftar färg, blåsten tilltar och temperaturen sjunker. Sommarens ljumma dagar är utbytta mot ett ruggigt oktober.

I USA säljer affärerna godis i kilovis och i hemmen pysslar man med sin halloweendräkt, samtidigt som Tv-kanalerna visar lite extra många ”spooky” filmer.

Halloween infaller alltid 31 oktober i USA, medans vi i Sverige firar Alla Helgons Dag den lördag som infaller mellan 1-6 November. Trots att Halloween bara är en dag, kan man ju såklart använda hela månaden för att riktigt frossa i Halloweenmys:

1. Skär en Jack O’ Lantern

I USA kallar man en det för en Jack O’ Lantern när man skär ut ett ansikte i en pumpa och sätter ett värmeljus i. Ett lätt, och väldigt trevligt sätt att fira Halloween på. Aktiviteten passar alla åldrar, och din student från USA hjälper säkert gärna till. I USA är det vanligt att man ställer pumpan utanför ytterdörren så att grannarna kan vara med och beundra varandras skapelser.

Så skär du din egna pumpalykta:

  • Skär en cirkel på toppen av pumpan och behåll den delen – det blir ditt lock när lyktan är klar.
  • Använd en sked för att ta ut innanmätet som finns i pumpan och välj om du vill kassera innehållet eller spara kärnorna. De blir otroligt goda efter en vända i ugnen med lite salt på. Pumpan ska vara helt tömd på innanmäte för att du lätt och smidigt ska kunna placera ett ljus inuti det.
  • Rita ett ”pumpaansikte” på ena sidan av pumpan med en tuschpenna. Här sätter bara fantasin gränser på hur det ska se ut, men det blir lättare om man håller sig till stora linjer istället för att rita små detaljer.
  • Använd en kniv för att skära ut ansiktet utefter strecken du har ritat.
  • Placera ett tänt värmeljus eller två i botten av pumpan och se hur oktobernatten lyser upp!

2. Klä ut dit! Och kom ihåg att det utklädningskläderna inte behöver vara läskiga

Detta kanske kommer som en överraskning, men i USA ser man massor av prinsessor vid sidan om spökena och häxorna i Halloweentider. Man klär ut sig på det sätt man har lust till, och man ser ofta en härlig blandning av roliga, läskiga och vackra dräkter.

Tips: Kanske kan nu arrangera en maskerad tillsammans med andra värdfamiljer

3. Lyssna på spooky musik

Kom i stämning genom att lyssna på Halloween-musik. Under tiden du skär till din pumpalykta kan du lyssna på dessa klassiker:

4. Pynta ditt hus

Målet är att ”skrämma” de som bankar på dörren och ropar bus eller godis, eller går trick-or-treat, som det heter i USA. Här pyntar man husen med spindelväv och plastspindlar, samtidigt som spöken och häxor hoppar fram oväntat. Det spelas läskig musik och andra ljud som får dig att fundera på vad som egentligen gömmer sig i mörkret.

5. Se en scary film

När du är färdig med din pumpalykta och pyntningen är det dags att hoppa upp i soffan och sen en barnvänlig ”skräckfilm” om främmande världar och mörka krafter. Din amerikanska student vill säkert vara med och se någon av filmerna som återfinns på listan nedan, och kanske har studenten någon annan favoritfilm som han eller hon återvänder till år efter år.

se film

Halloween börjar på kvällen den 31 oktober

Efter hand som solen går ner sätter stadens trick-or-treaters i gång jakten på godis. Med en påse eller en pumpaspann i plast i handen går barnen runt från hus till hus tillsammans med sina föräldrar för att få godis från sina grannar. Ryktet om vilket hus som är bäst pyntat går snabbt, och snart är gatorna fulla med folk! I några hus har familjerna själva klätt ut sig när de öppnar dörren.

En gyllene regel

Tänd lamporna för att signalera till trick-or-treaters att du är hemma och har godis på lager.

I USA har man en tradition, som vi kan inspireras av i Sverige: Om du vill vara med i firandet den 31 oktober, ska du låta lampan vid ytterdörren vara tänt. Då signalerar du att du är hemma och har godis till de som knackar på. Barnen vet att de ska hålla utkik efter tända lampor och att undvika att knacka på om det är släckt.

Godis, godis och åter godis

När barnen knackar på förväntar de sig godis. Håll dig till godis som är inslaget så att det är lätt för barnen att ta för sig. I USA får varje barn en stor portion godis som de avnjuter en lång tid efter.

Vi önskar er alla en riktigt god och (o)hygglig Halloween!

Kommentera