Vi hälsar Marcel, avdelningschef för boende och studentservice på DIS Stockholm, hjärtligt välkommen

Marcel Daniel Grüninger 2

Medan det dröjer till mitten av augusti innan de första DIS-studenterna kommer till Stockholm har Marcel Grüninger, avdelningschef för boende och studentservice på DIS Stockholm redan startat sitt uppdrag. De kommande månaderna informerar och besöker han intresserade värdfamiljer och ser till att de olika studentboendena står redo inför den 20e augusti. Utöver det kommer han även formalisera redan påbörjade samarbeten med ideella föreningar, myndigheter och andra aktörer/leverantörer som kan vara intresserade av att samarbeta med våra amerikanska studenter så att de snabbt kan komma in i den svenska vardagen.
Vi var lite nyfikna på vem Marcel är och vad hans första intryck av DIS var.

Hej Marcel och välkommen till DIS! Det är kul att ha dig med ombord och vi ser verkligen fram emot att snart öppna upp DIS i Stockholm. Vad är det du ser mest fram emot det kommande året?

Det har kliat i fingrarna nu ett tag, efter två veckors introduktion i Köpenhamn känner jag mig verkligen redo att äntligen få börja jobba på plats i Stockholm. Att få allt som redan påbörjats i Sverige att falla på plats kommer vara extremt spännande. Många organisationer har ställt sig positiva till vår initiala kontakt och nu ska vi knyta ihop säcken och se hur våra studenter kan engagera sig inom olika områden och se till att det blir ett lärande på mer än det akademiska planet.
Om jag ska peka ut ett specifikt tillfälle som jag ser fram emot så är det ankomstdagen den 20e augusti! Det är då vi möter studenterna för första gången och därmed också sjösätter vårt institut på riktigt.

Under de två senaste veckorna har du varit här i Köpenhamn och introducerats till DIS och dina nya kollegor. Hur gick det för dig? Vilka intryck kommer du ta med dig hem till Stockholm?

Det var härligt att träffa så många nya kollegor och häftigt att se hur engagerade alla är för studenterna. Det känns som att vi bygger DIS Stockholm och att vi, trots att vi är en stor organisation, motiverar och stödjer varandra oavsett vilken stad man jobbar i. Det är fantastiskt tycker jag!
Kort sagt, jag har massor av positiva intryck med mig och målet är nu att skapa ett DIS Stockholm som sprudlar minst lika mycket av engagemang och professionalitet som det gör i Köpenhamn!

P1020790.JPG

Vad gjorde att du sökte jobbet som Housing & Student Affairs Manager I Stockholm? Och vad har du jobbat med tidigare?

Det som är kul är att jag faktiskt blev rekommenderad för det här jobbet. Tjänstbeskrivningen skickades till mig och när jag hade läst den blev jag otroligt nyfiken på tjänsten men även DIS och skickade in min ansökan. Som tur var tyckte inte bara jag att jobbet var perfekt för mig;).

Jag är utbildad företagsekonom och har en hel del erfarenhet av utbyten och utbytesprogram. Jag har bott, pluggat och jobbat i Argentina, Irland, Spanien, Sverige och Tyskland, vilket gör att jag har rätt bra förståelse för vad det innebär att starta om i ett nytt land eller på en ny plats. Innan jag kom till DIS jobbade jag som programchef för AFS Interkulturell Utbildning, en ideell utbytesorganisation som har gymnasieelever som sin målgrupp. Om jag räknar in mitt frivilliga engagemang i AFS så har jag funnits med i organsationen i mer än 15 år och nu känns det mycket spännande att få jobba med en ny åldersgrupp och ett annorlunda koncept hos DIS i Stockholm.

Du har bott i Sverige i mer än 9 år och är uppvuxen i Tyskland. Hur stort värde ser du i att själv vara del av ett interkulturellt utbyte?

Det kan inte överskattas. Dels jobbar idag nästan alla på arbetsplatser med människor som har olika kulturella bakgrunder, det kan vara kollegan från ett annat land eller kanske har hen bara haft en annan uppväxt här i Sverige. Har man då själv bott på en annan plats och bytt omgivning under studietiden så har man oftast byggt upp en förmåga att förstå och integrera olika åsikter, vilket i sin tur gör att man lyckas bättre i sitt jobb!
Inte minst tror jag att det interkulturella utbytet öppnar upp för något större. Det är viktigt att människor ser kulturella skillnader som en tillgång och inte som något skrämmande. Vågar man sig själv ut på ett interkulturellt utbyte får man en förståelse för och kan sätta sig in i andras situationer. Det tror jag är det största och viktigaste man lär sig om man deltar i ett utbytesprogram!

Finns det några svenska traditioner som du tror blir extra spännande för våra amerikanska utbytesstudenter?

De två största högtiderna som vi firar i Sverige, jul och midsommar, kommer våra DIS-studenter tyvärr att missa. Men det finns många andra högtider som är spännande, bland annat luciafirandet och valborg.
Tänker jag lite bredare så tror jag att man kan kalla jämställdhetstänkandet för en tradition i Sverige. Den genomsyrar vardagen på många sätt som ingen annanstans och jag tror att denna tradition har stort potential till att inspirera våra studenter nu och i framtiden!

Vad tror du att en familj i Sverige kan få ut av att bli värd- eller besöksfamilj för en amerikansk universitetsstudent?

Att få en annan syn på vardagen är nog det jag tänker på allra först. Det är lite som att åka iväg utan att vara borta. Utbytesstudenter kan ibland undra om de mest vardagliga saker och sen märker man själv att det inte alls var självklart att göra just på det sättet.
En bonus är såklart att man kan knyta band till en ungdom som pluggar på ett universitet i USA, att man lär sig bättre engelska och att man får själv möjlighet till att visa upp en del av Sverige och svensk kultur.
Allt i allt så är det en otroligt givande resa som man gör under en termin och man får känna att man själv ger tillbaka!

En tanke

Lämna ett svar